χρήματα, φάρμακα, στιλό, λογαριασμός

ΣΦΕΕ: Νομοθετική ατέλεια στον προσδιορισμό του ΦΠΑ

Στη σοβαρή ανακολουθία που συνοδεύει τον υπολογισμό του ΦΠΑ που αποδίδουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναφέρεται ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας με επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών και σε φορείς αρμοδιότητάς τους, με κοινοποίηση σε Αριστοτέλους και ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, ο ΣΦΕΕ στην επιστολή του αναλύει τους λόγους για τους οποίους ο ΦΠΑ πρέπει να επαναπροσδιοριστεί προς τα κάτω. Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, ο ΦΠΑ υπολογίζεται σε λανθασμένη βάση, αφού δεν λαμβάνεται υπόψη το claw back και το rebate, που συνιστούν επί της ουσίας εκπτώσεις στο Ελληνικό Δημόσιο, επιβαλλόμενη από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Αντιθέτως, οι εταιρείες καλούνται να καταβάλουν ΦΠΑ επί του αρχικού τιμήματος των φαρμάκων που διαθέτουν, πριν ακόμα επιβληθούν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές, οι οποίες και μειώνουν στην πραγματικότητα τη φορολογητέα βάση, χωρίς όμως να συμπαρασύρουν, ως όφειλαν, και τον ΦΠΑ.

Το παραπάνω είναι προφανές και στα σημειώματα υπέρβασης εξαμήνου, όπου υπολογίζεται η υπέρβαση και ο αντίστοιχος ΦΠΑ  επί της αρχικής τιμής του φαρμάκου και όχι της μειωμένης, που προκύπτει μετά τη συνολική αναθεώρηση, προς τα κάτω, του τιμήματος των πωλήσεων.

Όπως εξηγεί ο Σύνδεσμος, πρόκειται για «νομοθετική ατέλεια», χάρη στην οποία οι χρεώσεις ΦΠΑ ανέρχονται σε υψηλά ποσά που δεν οφείλονται από τις εταιρείες. Επομένως, κάθε ποσό το οποίο δεν οφείλεται θα πρέπει να υφαιρείται εσωτερικώς.

Μάλιστα, αυτή η αποφυγή αυτής της «ατέλειας» έχει προβλεφθεί για τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία και φυσικοθεραπείες), για τους οποίους προβλέπεται δυνατότητα υφαίρεσης του ΦΠΑ νομοθετικά, με έκδοση πιστωτικού τιμολογίου, το οποίο εν συνεχεία συμψηφίζεται με την υποχρέωση επιστροφής.

Κατά συνέπεια, ο ΣΦΕΕ ζητάει την έκδοση Υπουργικής Απόφασης με αντικείμενο την κανονιστική ρύθμιση του ζητήματος της εσωτερικής υφαίρεσης του ΦΠΑ από την εξωνοσοκομειακή δαπάνη.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*