Αναπτυξιακές επιλογές για επενδυτές από τη γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων & Ανάπτυξης

Τρεις νέους αναπτυξιακούς δρόμους για τις επιχειρήσεις ανοίγει στην Ελλάδα η Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης (DEG), θυγατρική της γερμανικής KfW, δίνοντας τη δυνατότητα σε Έλληνες επενδυτές να χρηματοδοτήσουν διεθνή έργα και εξαγωγές, να αναπτύξουν οικονομική συνεργασία, αλλά και να επενδύσουν στις αναπτυσσόμενες αγορές και στις νέες βιομηχανικές χώρες (NIC).

Τα ανωτέρω υπογράμμισε ο Bruno Wenn, πρόεδρος της Τράπεζας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, μιλώντας την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου σε δείπνο που παρέθεσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας, τόνισε ότι το 2015 εδραίωσε τον ρόλο της ως πρώτου παγκοσμίως χρηματοδότη σε επενδύσεις για το περιβάλλον, το κλίμα και την ενέργεια, αυξάνοντας τα διαθέσιμα κεφάλαιά της κατά 11% στα 29,5 δισ. ευρώ, έναντι 26,6 δισ. ευρώ το 2014.

Όπως είπε, η Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης ιδρύθηκε το 1962, απασχολεί 562 άτομα, έχει έδρα την Κολωνία και είναι θυγατρική της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, έχοντας ως κύριο στόχο τη χρηματοδότηση εξαγωγών και επενδύσεων σε αναπτυσσόμενες και νέες βιομηχανικές χώρες.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μαραγκός, αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, αναφερόμενος στην παρουσία του προέδρου της Τράπεζας Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Wenn ως επίσημου ομιλητή στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου, υπογράμμισε τη σημασία που έχουν για την οικονομία οι μηχανισμοί στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, σημειώνοντας: «Η χώρα τα τελευταία έξι χρόνια έχει περάσει από μια δίνη, η οποία έχει επιφέρει πληγές πρώτα απ’ όλα στο κοινωνικό σύνολο και έχει ταυτόχρονα τραυματίσει βαριά την εθνική οικονομία και ιδιαίτερα την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος ασχολείται καθημερινά πολύ περισσότερο αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που έχουν σχέση με το εγχώριο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται και πολύ λιγότερο με την προσπάθεια ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της ίδιας της επιχείρησης.

»Ειδικότερα την εποχή αυτή, όπου παγκοσμίως υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις τις οποίες δυστυχώς οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να παρακολουθήσουν. Η ελληνική επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να περιμένει πλέον την εκάστοτε εξουθενωτική και χρονοβόρα αξιολόγηση των εταίρων μας. Δεν έχουμε αλλά πλέον χρονικά περιθώρια να κωλυσιεργούμε. Πρέπει όλοι μας, οι εταίροι, η ελληνική πολιτεία, οι κοινωνικοί φορείς, να αποφασίσουμε αν θέλουμε να στηρίξουμε έμπρακτα την ελληνική επιχειρηματικότητα και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα».

Στη συνέχεια, ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε στη σημασία της KfW για την τόνωση των επενδύσεων. «Η KfW συμβάλλει εδώ και καιρό με τη μεγάλη πείρα της στη δημιουργία άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ανάπτυξης, καθώς και στην ανάπτυξη επιμέρους προγραμμάτων. Με το IfG (Institution for Growth), η Ελλάδα και η KfW δημιουργούν έναν επιπλέον θεμέλιο λίθο της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Το ΙfG αποτελεί ορόσημο για την πορεία χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο είχε τα τελευταία χρόνια στενή επαφή και συναντήσεις με τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα.

Τέλος, ο δρ. Αθανάσιος Κελέμης, γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει το Επιμελητήριο ώστε να αναδειχθεί σε πόλο καινοτομικής ανάπτυξης και εξωστρεφούς επιχειρηματικής δράσης. «Στηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες στη βάση των μακρόχρονων ελληνογερμανικών σχέσεων και όχι μόνο. Στόχο έχουμε να δώσουμε την ευκαιρία στο ελληνικό επιχειρείν να αναπτυχθεί και πέρα από το ελληνογερμανικό πλαίσιο, αναζητώντας και νέες αξιόλογες επενδυτικές δυνατότητες στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις νέες βιομηχανικές χώρες, όπως είναι αυτές στη ΝΑ Ασία, στην Αφρική και σε κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής» τόνισε ο κ. Κελέμης, για να προσθέσει ότι «μέσω της Τράπεζας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν ένα “πρώτο κανάλι επικοινωνίας”, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους και να δραστηριοποιηθούν με γνώμονα την εξωστρέφεια, εξαγωγικά και επενδυτικά προς όφελός τους».

Στο δείπνο που παρέθεσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο χαιρετισμούς απηύθυναν ο σύμβουλος του κοινοβουλευτικού υφυπουργού του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Hans-Joachim Fuchtel κ. Schumacher και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επιχειρηματίες με δραστηριότητα στις αναπτυσσόμενες και νέες βιομηχανικές χώρες, εκπρόσωποι του ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι ελληνικών εταιρειών που επιθυμούν να ενισχύσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα στις χώρες αυτές, καθώς και εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζικών οργανισμών και των φορέων προώθησης εξαγωγών, όπως οι ΠΣΕ, ΣΕΒΕ και Enterprise Greece Invest & Trade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*