Α. Σαρρηγεωργίου: “Η ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι αμαρτία. Δεν ανταγωνίζεται το κράτος”

Στη συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνία και την οικονομία αναφέρθηκε ο Α. Σαρρηγεωργίου από το βήμα της εκδήλωσης «Ασφαλιστική αγορά: Μοχλός ανάπτυξης» της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Όπως τόνισε, η ιδιωτική ασφάλιση δεν ούτε ταμπού ούτε αμαρτία, και πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που προσφέρει.

0096

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρευρέθησαν περισσότεροι από 500 προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, της Εκκλησίας, της εποπτικής αρχής, των ΜΜΕ και του ασφαλιστικού Τύπου, φορέων της ασφαλιστικής αγοράς, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και άλλων οργανώσεων.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου εστίασε σε 4 βασικά ζητήματα που αγγίζουν τη σχέση κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης: τις συντάξεις, την υγεία, τα ανασφάλιστα οχήματα και τις φυσικές καταστροφές, περιγράφοντας πώς τα αντιμετωπίζουν οι άλλες χώρες και τι ισχύει στην Ελλάδα.

0068

«Η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά και στην Ελλάδα δεν είναι ούτε αμαρτία ούτε ταμπού. Δεν ανταγωνίζεται το Κράτος. Αντίθετα, το συμπληρώνει και το χρηματοδοτεί. Προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο ως αγορά με περίπου 3 δισ. ετησίως σε αποζημιώσεις, 12 δισ. σε επενδύσεις, 500 εκατ. σε φόρους και 25.000 θέσεις εργασίας. Γιατί, όμως, να περιοριζόμαστε σε αυτά όταν μπορούμε πολύ περισσότερα, ποιοτικά και ποσοτικά, εφόσον λυθούν τα προβλήματα και προχωρήσουν τα θέματα; Η ασφαλιστική αγορά είναι αποδεδειγμένα μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας διεθνώς, πρέπει όμως να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές της. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, οι επιτυχημένες προσπάθειες των άλλων κρατών μπορούν να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση, εφόσον προσαρμοστούν στα ελληνικά δεδομένα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

0083

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης υπογράμμισε πως η ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί συμπληρωματικά προς την κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια. «Για την Κυβέρνησή μας, είναι πάντοτε στόχος η διεύρυνση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας μέσα από τις δημόσιες δομές. Ταυτόχρονα δεν ξεχνάμε ότι ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνία και στην οικονομία, μέσω των αποζημιώσεων σε ασφαλισμένους, των φόρων που καταβάλλει ο κλάδος προς το δημόσιο, της απασχόλησης χιλιάδων εργαζομένων κλπ.», τόνισε. Επιπλέον, ανέφερε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι να φέρει σε διαβούλευση σειρά προτάσεων για την καλύτερη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς.

ALEXIADIS_TRYFON

Τρύφων Αλεξιάδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατόρθωσαν να σταθούν όρθιες και να παραμείνουν προσηλωμένες στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά την ύφεση ενώ καλούνται παράλληλα να προσαρμοστούν στις αυξημένες απαιτήσεις του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου φερεγγυότητας (Solvency II) καθιστά το επίτευγμά τους επιπλέον αξιοθαύμαστο. Έτσι, παρά τις δυσκολίες, η ασφαλιστική αγορά παραμένει σήμερα ένας ισχυρός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, παρέχοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων. Σε σχέση με το Ασφαλιστικό, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε: «Οφείλουμε να μελετήσουμε προσεκτικά την εφαρμογή του προαιρετικού πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και να καταθέσουμε τεκμηριωμένες προτάσεις πολιτικής, προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα».

stournaras_1

Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Ακολούθησε ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ο οποίος επικεντρώθηκε κατά την ομιλία του στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον ασφαλιστικό κλάδο Solvency II. Όπως είπε, η Φερεγγυότητα ΙΙ εξασφαλίζει μεγαλύτερη προστασία στους ασφαλισμένους σε μια ενιαία, ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά, όμως οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις για την ενιαία ασφαλιστική αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τελειώνουν με τη Φερεγγυότητα ΙΙ, καθώς σύντομα θα τεθούν σε ισχύ δύο ακόμη νομοθετικά κείμενα που έχουν στόχο την πλήρη και σαφή πληροφόρηση των ασφαλισμένων από τις εταιρείες και από τα δίκτυα διανομής ασφαλιστικών προϊόντων. Σκοπός όλων των αλλαγών είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της ασφαλιστικής αγοράς και η περαιτέρω ανάπτυξή της, σε όφελος των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων. «Οι υποχρεώσεις είναι πολλές και η συμμόρφωση στα νέα δεδομένα είναι έργο απαιτητικό και καθόλου εύκολο. Και η Τράπεζα της Ελλάδος είναι εδώ, με επίγνωση του ρόλου αλλά και της ευθύνης της, ώστε να κάνει ό,τι απαιτείται για την καλύτερη και ταχύτερη δυνατή προσαρμογή και ομαλή μετάβαση του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης στο καινούριο πλαίσιο», κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

Η εκδήλωση έκλεισε με την τιμητική βράβευση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Σπύρος Μαυρόγαλος, γενικός γραμματέας της ΕΑΕΕ, αναφέρθηκε στο εκτενέστατο κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής, που παρέχει ανακούφιση σε συνανθρώπους μας οι οποίοι βιώνουν συνθήκες φτώχειας, οικονομικού-κοινωνικού αποκλεισμού και ανασφάλειας. Την τιμητική πλακέτα την παρέδωσε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ στον πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Χαβάτζα, εκπρόσωπο του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ Μαργαρίτα Αντωνάκη.

Ολόκληρες οι ομιλίες, στα παρακάτω αρχεία:

ΟΜΙΛΙΑ κ. Α. ΣΑΡΡΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΑΕΕ

ΟΜΙΛΙΑ κ. Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗ, ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ κ. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ Ν.Δ.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ κ. Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΤΕ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*