«Ανηλεής» ανταγωνισμός στα ασφάλιστρα για τον ενεργειακό κλάδο

 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

 

“Θύμα” της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου έχει πέσει και η ασφαλιστική βιομηχανία, καθώς η επακόλουθη αναβολή ή ακύρωση μεγάλων ενεργειακών projects (για τα οποία οι πετρελαϊκές εταιρίες επιδίωκαν συνήθως ασφαλιστική κάλυψη) οδηγεί σε πτώση των ασφαλίστρων και του συνολικού τζίρου, σε μια ήδη κορεσμένη αγορά.

Παράγοντες του ασφαλιστικού κλάδου κάνουν λόγο για μείωση εσόδων τουλάχιστον 20% από την ενέργεια, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να υποχρεώσει ορισμένες εταιρείες  να εγκαταλείψουν τον εν λόγω τομέα που είχε προσελκύσει στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν νέους “παίκτες” που κυνηγούσαν υψηλότερες αποδόσεις στην εποχή των χαμηλών-μηδενικών επιτοκίων.

Παρότι οι περισσότεροι ενεργειακοί όμιλοι ανανεώνουν τα ασφαλιστικά τους συμβόλαια το α’ εξάμηνο του έτους, οι επιπτώσεις της μεγαλύτερης βουτιάς των τιμών του μαύρου χρυσού εδώ και δεκαετίες έχουν ήδη γίνει αισθητές σε ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες. Ο επικεφαλής της Hannover Re Ulrich Wallin έκανε πρόσφατα λόγο για “κρίση”, προβλέποντας “ανηλεή ανταγωνισμό” στον κλάδο, ιδιαίτερα όσον αφορά την τιμολόγηση των ασφαλιστικών συμβολαίων, ενώ η Fitch επισημαίνει και την έμμεση έκθεση των ασφαλιστικών ομίλων στην αγορά πετρελαίου, μέσω των επενδύσεών τους σε εταιρικά ομόλογα που έχουν εκδώσει ενεργειακές εταιρίες.

O Nick Dussyer, στέλεχος της Willis Tower Watson, σημείωσε ότι μερικοί από τους μεγάλους πελάτες της κορυφαίας μεσιτικής εταιρείας μείωσαν δραστικά τα όρια της ασφαλιστικής τους κάλυψης, κάτι που συνοδεύτηκε και από “αντίστοιχα μεγάλη μείωση των δαπανών για ασφάλιστρα.Εάν η καθοδική πορεία των ασφαλίστρων συνεχιστεί και η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα δεν απορροφηθεί με κάποιον τρόπο, είναι θέμα χρόνου τα ενεργειακά χαρτοφυλάκια να μην είναι πλέον κερδοφόρα”, υποστήριξε. “Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε στη φάση αυτή ποιες ασφαλιστικές εταιρείες θα επιλέξουν να αποσυρθούν και ποιες θα προσπαθήσουν να περάσουν την καταιγίδα, προεξοφλώντας ανάκαμψη του κλάδου ενέργειας”.

‘Οι επενδύσεις των ασφαλιστικών στον ενεργειακό κλάδο συνεχίστηκαν ακόμα και την ώρα που οι πετρελαϊκές άρχισαν να ακυρώνουν ή να αναβάλλουν projects, ίσως λόγω της ελπίδας ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα ανέκαμπταν. Ως αποτέλεσμα, τα διαθέσιμα κεφάλαια για την ασφάλιση των κινδύνων που συνδέονται με τον upstream κλάδο (εξερεύνηση για νέα κοιτάσματα πετρελαίου) αυξήθηκαν κατά 10% σε 7 δισ. δολάρια περίπου πέρυσι, ενώ άλλα 6 δισ. δολάρια είναι διαθέσιμα για την ασφάλιση των downstream δραστηριοτήτων (διύλιση και επεξεργασία πετρελαϊκών προϊοντων).

Ο Simon Williams, επικεφαλής του κλάδου ναυτιλίας και ενέργειας της Hiscox προέβλεψε ότι “οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι” , σημειώνοντας ότι η μειωμένη δραστηριότητα στον ενεργειακό κλάδο μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της βάσης των ασφαλίστρων έως και 20%. Ο William Lynch της Aon θεωρεί ότι η εν λόγω πρόβλεψη ίσως αποδειχθεί συντηρητική. Το βέβαιο είναι ότι οι παρενέργειες έχουν ήδη αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των ασφαλιστικών. Η Beazley για παράδειγμα ανέφερε πτώση 17% των ασφαλίστρων στον τομέα ενέργειας το 2015, τη μεγαλύτερη από όλους τους κλάδους. “Θεωρούμε δε ότι η πτωτικη τάση θα συνεχιστεί και φέτος”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Andrew Horton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*