Λογότυπο ΕΑΣΕ

ΕΑΣΕ: Ανοιχτή επιστολή για την υπερφορολόγηση των στελεχών

Την κάθετη διαφωνία της με τις κυοφορούμενες φορολογικές επιβαρύνσεις στα στελέχη με «υψηλά εισοδήματα», τις οποίες φέρεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, εκφράζει δημόσια η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι η τυχόν επιβολή νέων επώδυνων φορολογικών μέτρων, μέσω  της περαιτέρω αύξησης των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών και της ήδη υψηλής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι εντελώς άστοχη και πρωτοφανής διεθνώς. Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή της ΕΑΣΕ:

Οι κυοφορούμενες ή/και προτεινόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις στην παραγωγική οικονομία, που φέρεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, βρίσκει κάθετα αντίθετους τους ανθρώπους της αγοράς.

Όπως έχει γίνει σαφές από την μέχρι τώρα προβληματική εφαρμογή φορολογικών προγραμμάτων στην χώρα μας, η αύξηση των φόρων αντί της μείωσης των δαπανών και της σπατάλης, έχει διπλό αρνητικό πολλαπλασιαστή, με αποτέλεσμα να πλήττεται άμεσα το εθνικό εισόδημα και συνεπακόλουθα να περιορίζονται τα φορολογικά έσοδα.

Η τυχόν επιβολή νέων επώδυνων φορολογικών μέτρων, μέσω  της περαιτέρω αύξησης των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών και της ήδη υψηλής εισφοράς αλληλεγγύης είναι εντελώς άστοχη και πρωτοφανής διεθνώς. Θα εκτοξεύσει δε την συνολική φορολογία σε δυσθεώρητα ύψη.  Θα φορτώσει δηλαδή για άλλη μία φορά με υπερφορολόγηση τα γνωστά, συνεπή ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις φορολογικά υποζύγια – δηλαδή τους σκληρά εργαζόμενους, τα στελέχη των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που έχουν και αυτοί πληγεί από την κρίση με τεράστια μείωση μισθών και ανεργία.  Επιπρόσθετα, η ακραία αύξηση  των εισφορών ως μέτρο διασφάλισης του ύψους των συντάξεων από μόνη της, είναι μέτρο ανέφικτο και αναποτελεσματικό και στην ουσία αποτελεί μια πρόσθετη άδικη έμμεση φορολογική επιβάρυνση.

Ο καθένας πια κατανοεί ότι η χώρα πρέπει να κοιτάξει μπροστά και να βρει πάση θυσία τρόπους να πολλαπλασιάσει θέσεις εργασίας και εισοδήματα.  Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε νέο πλούτο, είναι ανάγκη να σταθεί η Χώρα στα πόδια της το συντομότερο δυνατόν. Επιτέλους πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή, να μειωθούν οι αλόγιστες δαπάνες και να περιοριστεί το δημόσιο. Όχι να γονατίσουν τα Ελληνικά νοικοκυριά, όχι να τιμωρηθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι (που έχουν ήδη συνεισφέρει τα μέγιστα σε φόρους και εισφορές κόντρα στο καθεστώς φοροδιαφυγής που ευνοείται από το σύστημα), όχι να επιβληθεί επαχθής φορολογία στην τάχα πλουτοκρατία (μισθωτών εργαζομένων!) για λόγους εντυπωσιασμού, αφού αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος της φορολογικής βάσης και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ασήμαντο.

Η ΕΑΣΕ, με αίσθημα ευθύνης, απευθύνει την ανοικτή αυτή επιστολή στο σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά και στην κοινωνία, όχι φυσικά για να υπερασπιστεί κεκτημένα, ούτε πολύ περισσότερο για να προσπαθήσει να μεταφέρει τα όποια βάρη, μέσω του «κοινωνικού αυτοματισμού» σε οποιαδήποτε άλλη οικονομική ομάδα. Οφείλει, εκ του κοινωνικού της ρόλου, να φωνάξει δυνατά το αυτονόητο: Πρέπει η παραγωγική οικονομία και τα στελέχη της να βοηθηθούν ή έστω να αφεθούν ελεύθερα να παράξουν χωρίς ακατανόητα τιμωρητικές λογικές. Αν δεν παράξουν, πώς  θα υπάρξουν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές; Πώς θα στηριχθούν οι συντάξεις και το κοινωνικό κράτος;  Πρώτα δημιουργείται ο πλούτος και μετά γίνεται η αναδιανομή. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, διαφορετικά η αγελάδα που παράγει το προϊόν δεν θα επιβιώσει!

Η σημαντικότερη όμως αρνητική επίπτωση μιας τέτοιας στόχευσης στα ανώτερα και ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων, θα είναι δυστυχώς  η φυγή πολλών στο εξωτερικό. Μετά από την μαζική φυγή νέων ταλέντων από την Χώρα μας θα έχουμε και την φυγή των καταξιωμένων στελεχών που προσφέρουν τα μέγιστα ώστε να κρατηθούν οι επιχειρήσεις όρθιες μέσα στη δίνη που ζούμε. Θα χάσουμε δηλαδή τα ικανά μας μυαλά, αυτούς που είναι απαραίτητοι για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη στην Πατρίδα μας. Όμως μια κοινωνία και μια οικονομία που δεν επιβραβεύει τους καλύτερους και δεν τους δίνει κίνητρο να εργαστούν και να υπερεργαστούν, προς όφελος και των υπολοίπων, δεν έχει κανένα μέλλον.

Στις δύσκολες στιγμές, η πατρίδα πρέπει να σταθεί όρθια, απέναντι μάλιστα σε κινδύνους που παίρνουν και εθνική διάσταση. Η μόνη λύση είναι να αφεθεί η παραγωγική οικονομία να ασκήσει το επιχειρείν για να πάει μπροστά τη χώρα. Παρά τα τεράστια κόστη υποδομών, παρά την ανύπαρκτη τραπεζική χρηματοδότηση, παρά το εχθρικό περιβάλλον, παρά την μειωμένη ζήτηση, η ιδιωτική οικονομία είναι ακόμα ζωντανή! Την κρατούν ζωντανή τα στελέχη της με την άοκνη και ταλαντούχα υπερεργασία τους. Τα στελέχη που έχουν μάθει στα δύσκολα, που θέλουν να παραμείνουν με τις οικογένειές τους στη χώρα τους και που ως …προοδευτικό πρόσημο διαθέτουν τη γνώση, την εμπειρία και την αποδεδειγμένη ικανότητά τους να δημιουργούν  προϋποθέσεις για την τόνωση της οικονομίας.  Τα στελέχη που θέλουν να βοηθήσουν την Χώρα τους!

Αγαπητοί Κύριοι,

Μην σκοτώσετε την παραγωγική οικονομία και τα στελέχη που επέλεξαν να τη στηρίζουν παραμένοντας στην Πατρίδα μας !

Είναι Εθνική Επιταγή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*