Η Όλγα Γεροβασίλη που αναλαμβάνει Κυβερνητική Εκπρόσωπος στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης απευθύνεται στους δημοσιογράφους, πριν την είσοδο της στο Προεδρικό Μέγαρο, για την ορκωμοσία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Σάββατο 18 Ιουλίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

«Βάσιμη αισιοδοξία» για επιστροφή των θεσμών

Σε γρήγορη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα προσβλέπει η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία της αξιολόγησης και να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα των καθολικών, στις 27 Μαρτίου. Την ίδια ώρα, όμως, το θέμα των «κόκκινων» δανείων φαίνεται ότι προκαλεί νέες, σοβαρές εντάσεις με τους δανειστές, που έρχονται να προστεθούν στις αντιπαραθέσεις για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη συντήρησε με σημερινές δηλώσεις της την αισιοδοξία που υπάρχει από χθες για γρήγορη επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, κάτι που προϋποθέτει ότι θα υπάρχει γενική συμφωνία για τα βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων.

«Η επικοινωνία με τους θεσμούς είναι συνεχής», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, μιλώντας στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Έχουμε βάσιμη αισιοδοξία ότι θα επιστρέψουν γρήγορα. Φωνές που αμφισβητούν την ίδια τη συμφωνία δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην Ευρώπη», πρόσθεσε, φωτογραφίζοντας, με την τελευταία αναφορά της, τον Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Απαντώντας στις πιέσεις του κ. Τόμσεν για μέτρα με στόχο εξοικονόμησης έως και 5% του ΑΕΠ, ως και το 2018, στα οποία θα περιλαμβάνονται και μειώσεις συντάξεων, η κυβερνητική εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι για την Αθήνα τέτοιες προτάσεις βρίσκονται εκτός του πλαισίου της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού. «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε το καλοκαίρι, αλλά δεν θα πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

«Πόλεμος» για τα δάνεια

Εν τω μεταξύ, καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα της πώλησης «κόκκινων» δανείων σε ιδιώτες επενδυτές θα αποτελέσει ένα σοβαρό εμπόδιο στην πρόοδο της διαπραγμάτευσης, καθώς η τρόικα έχει ενημερώσει την κυβέρνηση ότι διαφωνεί με το σχέδιο του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, το οποίο εγκρίνουν και οι Έλληνες τραπεζίτες, για καθιέρωση εξαιρέσεων.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει την εξαίρεση από την πώληση σε funds όλων των δανείων που έχουν ως εγγύηση τη μοναδική κατοικία του οφειλέτη, μεταξύ των οποίων και των καταναλωτικών δανείων με εγγύηση τη μοναδική κατοικία και εφόσον το ύψος τους δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ. Επίσης, προβλέπει εξαίρεση από την πώληση των δανείων σε επαγγελματίες μέχρι 250.000 ευρώ και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ.

Αντίθετα, οι θεσμοί επιμένουν ότι όλα ανεξαιρέτως τα δάνεια θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να πωλούνται, ώστε να μεγιστοποιηθεί η πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Εκφράζονται, μάλιστα, φόβοι ότι θα τηρήσουν πολύ σκληρή στάση σε αυτό το θέμα, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Κύπρου, όπου το θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων προκάλεσε πολύμηνη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΧΡΗΜΑWEEK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*