Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα (από το ΔΝΤ)…

Δεν είχαν προλάβει να βγουν από την αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, όταν διανεμήθηκε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους το νέο πόνημα του Πόουλ Τόμσεν: ένα άρθρο στο blog του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που σε λίγο περισσότερες από 1.000 λέξεις διέλυσε τη συγκρατημένη αισιοδοξία που είχαν δημιουργήσει νωρίτερα οι Ευρωπαίοι για γρήγορο τέλος στο… μαρτύριο της αξιολόγησης από τους Θεσμούς.

Ο αρχιτέκτονας του πρώτου Μνημονίου και σήμερα… επιτηρητής των επιτηρητών της Ελλάδας, ως προϊστάμενος της απεσταλμένης του Ταμείου Ντέλιας Βελκουλέσκου, εξέφρασε απόψεις που προκάλεσαν ανατριχίλες στην Αθήνα. Για να φθάσει η Ελλάδα αξιόπιστα από ένα περίπου ισοσκελισμένο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού το 2015 σε ένα πλεόνασμα ίσο με 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει στο διηνεκές, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη μείωση των «γενναιόδωρων» παροχών του συνταξιοδοτικού συστήματος, σύμφωνα με τον «τμηματάρχη» Ευρώπης του ΔΝΤ.

Η απλή αριθμητική του Μνημονίου, την οποία επικαλείται ο Δανός αξιωματούχος, λέει ότι για να φθάσουμε σε μια δημοσιονομική προσαρμογή 3,5 μονάδων του ΑΕΠ χρειάζονται μέτρα 4-5 μονάδων, και ένα μεγάλο μέρος αυτής της εξοικονόμησης δεν μπορεί παρά να προέλθει από τις συντάξεις, για τις οποίες το Δημόσιο δαπανά περίπου 10% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερο από τα άλλα κράτη της ευρωζώνης. Όσο για τις αυξήσεις εισφορών, που προτείνει η κυβέρνηση σαν «αντίδοτο» στις περικοπές συντάξεων, ο Τόμσεν τις απορρίπτει καθαρά: κάτι μπορούν να προσφέρουν, γράφει, αλλά η προσαρμογή πρέπει να έλθει κυρίως από τις μειώσεις των συντάξεων.

Η κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει επίσημα τις αιτιάσεις του «κακού δαίμονα» όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2010 και μετά, αλλά ανεπίσημα απάντησε ότι όσα έγραψε ο Π. Τόμσεν δεν έχουν σχέση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Αθήνα με το τρίτο Μνημόνιο. Ούτε μέτρα για εξοικονόμηση 5% του ΑΕΠ είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε ούτε και ορίζει το Μνημόνιο πώς θα μπει σε τάξη το ασφαλιστικό σύστημα, λένε τα κυβερνητικά στελέχη και προσθέτουν: «Εμείς θα κάνουμε αυτό που έχουμε δεσμευθεί και οι εκπρόσωποι των δανειστών ας γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους για να προχωρήσουμε».

Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο απλά. Το μήνυμα από το άρθρο του Τόμσεν είναι ότι το Ταμείο, επειδή θέλει αυτήν τη φορά να μη θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του, αλλά και επειδή έχει τη σθεναρή υποστήριξη της Γερμανίας, προκειμένου να κρατήσει αυστηρή στάση, μπαίνει σε αυτήν τη διαπραγμάτευση με πολύ άγριες διαθέσεις και κανείς στην Ευρώπη δεν τολμά να πει ότι καλό θα ήταν να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα, όπως θα ήθελε η Αθήνα. Τα δύσκολα στη διαπραγμάτευση μόλις άρχισαν!

Πηγή: ΧΡΗΜΑWEEK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*