“Σκωτσέζικο” ντους από τη Zurich στους μετόχους

της Λαλέλας  Χρυσανθοπούλου,

 

Με σκωτσέζικο ντους έμοιαζαν τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης του 2015 της Zurich Insurance, καθώς ο ελβετικός ασφαλιστικός κολοσσός παρουσίασε μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση κερδών, «ανακάλεσε» την υπόσχεσή του να επιστρέψει μέρος των πλεοναζόντων κεφαλαίων στους μετόχους και παραδέχθηκε ότι ο στόχος για απόδοση ιδίων κεφαλαίων 12-14% φέτος δεν θα επιτευχθεί.

Από την άλλη, προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» στους μετόχους, η Zurich διατήρησε αμετάβλητο το μέρισμα στα 17 φράγκα/μετοχή (ενώ οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα μειωνόταν) και ανακοίνωσε ότι ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Generali Mario Greco θα αναλάβει καθήκοντα νωρίτερα του αναμενόμενου και δη στις 7 Μαρτίου και όχι στις αρχές Μαΐου, όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Η σπουδή που επιδεικνύει το ΔΣ της Zurich Insurance να παραδώσει τα ηνία στον Greco αντανακλά και την επικίνδυνη αποστολή του τελευταίου, αφού καλείται αφενός να αποσαφηνίσει τάχιστα τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας πέραν του τρέχοντος έτους, αφετέρου να βελτιώσει τις επιδόσεις του κλάδου γενικών ασφαλειών, που από μηχανή παραγωγής κερδών έχει μεταμορφωθεί σε εστία ζημιών για τον ελβετικό όμιλο.

Η  Zurich Insurance εμφάνισε ζημίες 424 εκατ. δολαρίων στο δ΄ τρίμηνο του έτους (έναντι κερδών 860 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014), εξαιτίας των μεγάλων αποζημιώσεων που κλήθηκε να καταβάλει για τις ζημίες που προκάλεσαν οι θύελλες στη Βρετανία και την Ιρλανδία. Για το σύνολο του περασμένου έτους, η εταιρεία εμφάνισε κέρδη 1,84 δισ. δολ., μειωμένα κατά 53% σε σχέση με το 2014.

Η Zurich είχε αφήσει να εννοηθεί ότι κατάρτιζε σχέδια επιστροφής μέρος των πλεοναζόντων κεφαλαίων ύψους 3 δισ. δολ. στους μετόχους της, αλλά κατόπιν ωρίμου σκέψεως (και υπό το πρίσμα των πιέσεων στην κερδοφορία της) αποφάσισε να τα διατηρήσει για να ενισχύσει την ευελιξία της και την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Ανακοίνωσε τέλος ότι επισπεύδει και τα σχέδια περικοπής του κόστους κατά 1 δισ. δολάρια τουλάχιστον, που θα οδηγήσουν μεταξύ άλλων στην απώλεια 8.000 θέσεων εργασίας (σε σύνολο 55.000) έως το τέλος του 2018.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*