Α. Σαρρηγεωργίου: “Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν αρκεί πλέον”

Του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, προέδρου ΔΣ ΕΑΕΕ

Ένα από τα πιο «καυτά» θέματα που πρέπει να λύσει η Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα είναι το Ασφαλιστικό, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Τεράστιο το κοινωνικό κόστος, καθώς οι μειώσεις στις συντάξεις που δίνει η κοινωνική ασφάλιση είναι αναπόφευκτες για να καλυφθεί το αυξανόμενο έλλειμμα του συστήματος που καλείται να χρηματοδοτήσει το Κράτος. Όπως είναι επόμενο για ένα τόσο μεγάλο θέμα που αγγίζει όλους τους πολίτες της χώρας, έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση. Η ανταλλαγή απόψεων, όμως, περιορίζεται στις περικοπές των συντάξεων και τις μεταρρυθμίσεις του 1ου πυλώνα (Κοινωνική Ασφάλιση) για να καταστεί το σύστημα βιώσιμο. Στην ίδια λογική και το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών που είδε τα φώτα της δημοσιότητας.

Το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν αρκεί να είναι βιώσιμο, πρέπει να είναι και επαρκές και για να επιτευχθεί αυτό, η Κοινωνική Ασφάλιση από μόνη της δε φτάνει. Χρειάζεται συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση και σύνταξη. Πρέπει επιτέλους και στην Ελλάδα να καταλάβουμε ότι η Κοινωνική Ασφάλιση δεν αρκεί πλέον. Η Ιδιωτική Ασφάλιση μπορεί να συμβάλει στη συμπλήρωση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος.

Ας δούμε τι έκαναν οι άλλες χώρες για να λύσουν το συνταξιοδοτικό πρόβλημα, αναπτύσσοντας το 2ο πυλώνα, δηλαδή τις επαγγελματικές ασφαλίσεις και ενισχύοντας τον 3ο πυλώνα, τα ατομικά ασφαλιστικά προγράμματα. Στην ουσία, μεγάλος αριθμός χωρών του εξωτερικού υιοθέτησε ένα ευρύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα με το οποίο η σύνταξη διαμορφώνεται με ένα συνδυασμό αναδιανεμητικού και κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος προτείνει το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα να έχει ως βάση του την Κοινωνική Ασφάλιση και να συμπληρώνεται από την Ιδιωτική Ασφάλιση με την ανάπτυξη του 2ου και του 3ου πυλώνα. Το συνταξιοδοτικό εισόδημα θα διαμορφώνεται από διαφορετικές πηγές και μέσω του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν το τελικό ποσό που θα πάρουν στη συνταξιοδότηση.

Το συμφέρον των πολιτών επιβάλλει να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις και ο διάλογος να συμπεριλάβει και την Ιδιωτική Ασφάλιση. Η ασφαλιστική αγορά είναι έτοιμη να συνδράμει με εφικτές λύσεις.

Πηγή: Ασφαλιστικά νέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*