Κυβέρνηση: «Σπριντ» στην αξιολόγηση, «όχι» σε εκλογές

Η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς παραμένει βασικός στόχος της κυβέρνησης, ενώ διαψεύδονται επίσημα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μετά τις προειδοποιήσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών.

Μιλώντας στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει τις προτάσεις της για την αξιολόγηση, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με το γράμμα της συμφωνίας, ενώ οι διαφορές με τους δανειστές θα πρέπει να γεφυρωθούν. «Η μπάλα είναι στο επίπεδο των θεσμών και πρέπει να έχουν εποικοδομητική στάση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να περάσει η οικονομία στην επόμενη φάση», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, που είναι πιθανό να καθυστερήσει εάν δεν γεφυρωθούν οι διαφορές, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναμένεται η επιστροφή των θεσμών σε ένα 10ήμερο περίπου, ενώ στο ενδιάμεσο υπάρχουν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, η εκπρόσωπος έδωσε έμφαση στη νέα, βελτιωμένη πρόταση που κατέθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος στους επιστημονικούς φορείς και κάλεσε τους αγρότες να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, απορρίπτοντας όμως το αίτημά τους για διάλογο από μηδενική βάση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος διέψευσε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, που προκάλεσαν και μεγάλη αναταραχή στο Χρηματιστήριο. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να περάσουμε σε εκλογές», τόνισε και πρόσθεσε: «Απειλείται η χώρα, δεν μπορούμε να περάσουμε πάλι σε εκλογές, αυτά τα σενάρια πρέπει να σταματήσουν. Με το να δημιουργείται κλίμα πολιτικής αστάθειας δεν ευνοείται η οικονομία της χώρας».

Πάντως, από την πλευρά των δανειστών, δηλώσεις αξιωματούχων που μεταδόθηκαν από το γερμανικό πρακτορείο MNI δίνουν την εικόνα μιας εξαιρετικά δύσκολης διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση, που θα μπορούσε να κρατήσει μήνες, μέχρι δηλαδή τον Ιούνιο, οπότε και η Ελλάδα θα έχει άμεση ανάγκη εκταμίευσης της δόσης του διεθνούς δανείου, για να εξυπηρετήσει δανειακές υποχρεώσεις.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος σημείωσε ότι «υπάρχει ακόμα μεγάλο κενό ανάμεσα στο τι ζητάμε και στο τι έχει υποβάλλει ως τώρα η ελληνική κυβέρνηση. Ακόμα δεν έχουμε προσδιορίσει το δημοσιονομικό κενό για το έτος, που είναι κρίσιμο συστατικό της αξιολόγησης», ενώ άλλη πηγή υποστήριξε ότι, παρά την καλή θέληση που έχουν εκφράσει οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας για τη συζήτηση εναλλακτικών μέτρων, εκείνη δεν φαίνεται να είναι σε θέση να φέρει τέτοια μέτρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*