Σταμάτησαν οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες

Για βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα κάνει λόγο η Τράπεζα της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό επέτρεψε να μειωθεί ελαφρώς το ανώτατο όριο έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζών από το Ευρωσύστημα (ELA), το οποίο πάντως παραμένει πολύ υψηλό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, στις 3 Φεβρουαρίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 71,5 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016, ύστερα από αίτημα της ΤτΕ.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,3 δισεκ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, σημειώνει η ΤτΕ.

Η χρηματοδότηση μέσω του ELA, που παρέχεται από την ΤτΕ με την έγκριση της ΕΚΤ, είναι ένα ακριβό χρηματοδοτικό εργαλείο (το κόστος φθάνει το 1,55%) και ο στόχος των τραπεζών είναι να περιορίσουν την εξάρτηση από αυτή τη μορφή χρηματοδότησης, κάτι που αναμένεται να συμβεί όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της οικονομίας και γίνουν και πάλι δεκτά κατ’ εξαίρεση από την ΕΚΤ τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (επαναφορά του waiver).

Υπολογίζεται ότι η επαναφορά του waiver θα περιορίσει αμέσως περίπου κατά 25 δισ. ευρώ τη χρηματοδότηση μέσω ELA. Για να μειωθεί όμως περαιτέρω αυτή η ακριβή μορφή χρηματοδότησης, προϋπόθεση είναι να υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση των καταθέσεων.

Προς το παρόν, αν και η ΤτΕ δίνει μια εικόνα σταθεροποίησης των καταθέσεων, γεγονός είναι ότι η αβεβαιότητα για την αξιολόγηση της οικονομίας από τους θεσμούς, αλλά και για το χρόνο άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων δεν έχουν επιτρέψει την επάνοδο καταθέσεων στις τράπεζες με γρήγορους ρυθμούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*