Τι κρύβει η ξαφνική αναβάθμιση από S&P

Πίσω από το πολιτικό θέατρο των δημόσιων αντιπαραθέσεων με τους πιστωτές «βλέπει» ο κορυφαίος οίκος πιστοληπτικών αξιολογήσεων S&P, που αποφάσισε αίφνης να αναβαθμίσει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι, ανεξάρτητα  από τις «θορυβώδεις» αντιθέσεις, η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της είναι έτοιμοι να καταλήξουν σε μια γρήγορη συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση.

H S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε  “B-” από “CCC+”, θέτοντας σταθερό outlook στην αξιολόγηση. Δύο είναι τα θετικά στοιχεία που επισημαίνει ο οίκος: 1) Παρά τα πολλαπλά σοκ η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ότι ανέμενε, 2) Έως τα τέλη Μαρτίου, παρά τις διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, αναμένεται να υλοποιηθούν οι όροι της αξιολόγησης, ανοίγοντας το δρόμο για ελάφρυνση χρέους.

Ειδικότερα, η S&P εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τους όρους του προγράμματος στήριξης και τελικά θα υπάρξει, εντός Μαρτίου, ένας συμβιβασμός για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο οποίος θα ισορροπεί μεταξύ της προτίμησης της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών και ενοποίησης των ταμείων και της έμφασης που δίνουν οι πιστωτές στην μείωση των δαπανών ώστε να περιοριστεί η μη βιώσιμη δημόσια συνταξιοδοτική δαπάνη, που εκτιμάται στο 9% του ΑΕΠ.

Μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις εντός του 2015 και ένα δημοψήφισμα, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και περαιτέρω αυξήσεων στους φόρους, η ελληνική οικονομία εμφάνισε οριακή πτώση του ΑΕΠ. Η S&P περιμένει μείωση 0,3%, παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 12%, καθώς ήταν ιδιαίτερα ανθεκτική η κατανάλωση (οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν, για παράδειγμα, κατά 13,5%).

Αναλύοντας τις προοπτικές για την οικονομία το 2016, η S&P αναφέρει ότι η ανάπτυξη θα επηρεασθεί από τρία κυρίαρχα θέματα:

  • Παρά την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες θα παραμείνουν επικεντρωμένες στο ξεκαθάρισμα των ισολογισμών τους και όχι σε νέα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα.
  • Με βάση το τρέχον πρόγραμμα, η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να αυξήσει την δημόσια αποταμίευση εντός του έτους, κάτι που θα αφαιρεθεί άμεσα από το ΑΕΠ.
  • Ο συνέπειες της περυσινής ύφεσης (carry over) προκαλούν αξιόλογη αρνητική επίδραση και το 2016. Ο οίκος προβλέπει ότι κάποιες από τις έκτακτες καταναλωτικές συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν το 2015 θα αντιστραφούν το 2016.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε ισχυρότερη των προβλέψεων ανάκαμψης εφέτος, όπως μια περαιτέρω μείωση των πετρελαϊκών τιμών, η οποία θα στήριζε την κατανάλωση, ή η εφαρμογή της μνημονιακής υποχρέωσης της κυβέρνησης να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές ίσες με 3% του ΑΕΠ στον ιδιωτικό τομέα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*