Ο ιός Ζίκα «χτυπάει» την ιδιωτική ασφάλιση

 

 

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

“Μποναμάς” για τους ασφαλιστικούς ομίλους και ιδίως σε αυτούς που εξειδικεύονται στην πώληση ταξιδιωτικών ασφαλίσεων μπορεί να αποδειχθεί ο πολυσυζητημένος ιός Ζίκα, εν μέσω ενδείξεων για κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων ταξιδιωτικής ασφάλισης για προορισμούς της Λατινικής Αμερικής. Πολλοί ταξιδιώτες εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο να ακυρώσουν τα ταξίδια τους στην περιοχή καθώς ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία (και χαρακτηρίστηκε πλέον και επισήμως απειλή για την δημόσια υγεία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) και θέλουν να είναι καλυμμένοι για παν ενδεχόμενο.

Ένας από τους κορυφαίους παρόχους ταξιδιωτικής ασφάλισης στις ΗΠΑ, η RoamRight (μέλος του ομίλου Arch Capital Group) ανέφερε ότι τον Ιανουάριο οι πωλήσεις του συμβολαίου “ακύρωση ταξιδιού για οποιοδήποτε λόγο” αυξήθηκαν κατά 81% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στον ιό Ζίκα. “Βλέπουμε αυτού του είδους την ανάπτυξη όταν εκδηλώνεται μια τρομοκρατική επίθεση ή κάποιο άλλο γεγονός που οδηγεί τους ανθρώπους στην απόφαση να διασφαλίσουν τα ταξιδιωτικά τους κόστη”, ανέφερε η επικεφαλής της RoamRight, Linda Fallon.  To σχετικό προϊόν της RoamRight δίνει πίσω στους δικαιούχους το 75% των κανονικά μη επιστρέψιμων εξόδων ταξιδιού, από τους αεροπορικούς ναύλους και τα ξενοδοχεία έως τις προπληρωμένες εκδρομές και επισκέψεις.

Σύμφωνα με την κ. Fallon, πολλοί ταξιδιώτες στρέφονται στην λύση της ταξιδιωτικής ασφάλισης αντί να ακυρώνουν κατευθείαν το ταξίδι τους, διότι δεν είναι βέβαιοι πώς θα τους επηρεάσει ο ιός ή ποιες θα είναι οι συνθήκες στη εκάστοτε χώρα προορισμού τους στον χρόνο του ταξιδιού τους.

Munich Re

Στη σκιά του ιού Ζίκα, οι ασφαλιστικοί και αντασφαλιστικοί όμιλοι ενισχύουν τη γκάμα των προϊόντων τους που αφορά στην κάλυψη του κόστους από επιδημίες. Στο πλαίσιο αυτό, ο γερμανικός αντασφαλιστικός κολοσσός  Munich Re ανακοίνωσε την σύναψη συμφωνίας μακροπρόθεσμης συνεργασίας με την Metabiota, εταιρεία υψηλής τεχνολογίας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, που πρωτοπορεί στην συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και στην ανάπτυξη μοντέλων ρίσκου για επιδημικές ασθένειες.

Οπως υπογραμμίζει η Munich Re, το θέμα των επιδημιών ήταν πάντα παρόν στις ασφάλειες ζωής, αλλά οι σχετικοί κίνδυνοι δεν καλύπτονται από τα περισσότερα προϊόντα γενικών ασφαλειών. Τώρα, στηριγμένη στα στοιχεία και την ανάλυση που θα παρέχει η Metabiota, η Munich Re σκοπεύει να αναπτύξει μοντέλα και ασφαλιστικές λύσεις στον κλάδο γενικών ασφαλειών, με στόχο τον περιορισμό των οικονομικών ζημιών που προκαλούν οι επιδημίες. Οι λύσεις αυτές θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη των οικονομιών και επιχειρήσεων των περιοχών που πλήττονται από επιδημίες.

Πραγματικά, επιδημίες όπως αυτές που προκλήθηκαν από τους ιούς Εμπολα, SARS και MERS (με τον ιό Ζίκα να ετοιμάζεται να προστεθεί στην σχετική λίστα.)  δεν απειλούν μόνο την υγεία και την ζωή χιλιάδων ατόμων, αλλά και τις εθνικές οικονομίες και τους εταιρικούς ισολογισμούς. Για παράδειγμα, ο κλάδος ξενοδοχείων και λιανικών πωλήσεων της Νότιας Κορέας υπέστη καίριο πλήγμα από την επιδημία του MERS το 2015 που οδήγησε στη μείωση κατά 40% των ξένων επισκεπτών στη χώρα.

Η Munich Re αναπτύσσει νέες καλύψεις στον κλάδο γενικών ασφαλειών για κλάδους όπως τον ξενοδοχειακό και τον ταξιδιωτικό που θα μπορούσαν να πληγούν καίρια από μια επιδημία, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί ακόμα ένα βήμα στην προσπάθεια του γερμανικού ομίλου να διευρύνει τα όρια της “ασφαλισιμότητας” (insurability). Μια παγκόσμια πανδημία, πάντως παραμένει μείζονα πρόκληση για τον ασφαλιστικό κλάδο εξαιτίας της ακραίας συσσώρευσης κινδύνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*