Συνάντηση Επιμελητηρίων Αθηνών-Πειραιά και ΜμΕ με το Ποτάμι

Συνάντηση αντιπροσωπειών των Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων  Αθηνών-Πειραιά και μικρομεσαίων επιχειρηματιών με το «Ποτάμι» πραγματοποιήθηκε την Δεύτερα 1η Φεβρουαρίου 2016 στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για όλα τα τρέχοντα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, με κύρια έμφαση στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό και στο αναπτυξιακό.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο  επικεφαλής του κινήματος Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος συνοδεύονταν  από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, βουλευτή Χάρη Θεοχάρη και πολλά στελέχη. Από πλευράς Επιμελητηρίων συμμετείχαν οι: Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γεώργιος Μπενέτος, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά & Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ε.Ε. (Insuleur) και Ανδριανός Μιχάλαρος, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ενώ επίσης παραβρέθηκαν πολλά μέλη του ΔΣ του ΕΕΑ.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Οι αντιπροσωπείες των Επιμελητηρίων εξέθεσαν στον κ. Θεοδωράκη τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση στο ασφαλιστικό, το οποίο στην ουσία μετατράπηκε σε φορολογικό, τα βάρη των οποίων οι εναπομείνασες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν. Κακώς μιλάμε για ασφαλιστικό, είναι ένα φορολογικό με το μανδύα του ασφαλιστικού! Με τόσο δυσβάστακτη φορολογία οδηγούν τις επιχειρήσεις, σε μεγάλο βαθμό, να φύγουν σε άλλες χώρες ή να βρουν άλλους τρόπους να επιβιώσουν, όπως είναι η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία. Τα δε αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, πιστεύουμε, δεν θα είναι τα αναμενόμενα από την κυβέρνηση. Απόδειξη είναι ότι για πρώτη φορά αγρότες και “διαδηλωτές της γραβάτας” συνασπίστηκαν για να αντιμετωπίσουν τα κυβερνητικά σχέδια, πράγμα που μπορεί να το “καταφέρει” μόνο μια βάρβαρη πολιτική!».

«Μόνη λύση είναι η ανάπτυξη, διαφορετικά θα διογκωθούν τα προβλήματα» πρόσθεσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. «Μόνο η ανάπτυξη του ΑΕΠ μπορεί να βγάλει από την κρίση την οικονομία και τις επιχειρήσεις, και αυτό μπορεί να γίνει με πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Κάθε άλλη πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδο. Ειδικά για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση οφείλει, όπως υποσχέθηκε, να καταθέσει τις τελικές θέσεις της γιατί, με το σχέδιο που έχει καταθέσει, σε μια επιχείρηση με 30.000 εισόδημα θα απομείνουν ελάχιστα μετά τους φόρους και τις εισφορές και δεν θα είναι βιώσιμη.»

Ο κ. Στ. Θεοδωράκης, από την πλευρά του, είπε: «Όπως υποστήριξε το Ποτάμι στη Βουλή, η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό κάνει ουσιαστικά ένα εισπρακτικό “ντου” στους ανθρώπους της δουλειάς και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δηλώνουμε τη μεγάλη μας άρνηση να συναινέσουμε σε ένα ασφαλιστικό που ουσιαστικά είναι ένα νέο φορολογικό. Θα πρέπει να καταλάβει η ηγετική πολιτική τάξη της χώρας ότι δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη των μικρομεσαίων. Ως Ποτάμι, είμαστε  άνθρωποι της δουλειάς και γνωρίζουμε καλά τα δίκαια αυτών των ανθρώπων. Σημασία όμως έχει να βρεθεί κάποιος στην κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί, χωρίς αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς μια συγκεκριμένη κατοχυρωμένη πολιτική υπέρ των μικρομεσαίων, να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια. Τα “κλειδιά” του μνημονίου βρίσκονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως βρίσκονται στα χωράφια και στην παραγωγή».

«Η κυβέρνηση» συνέχισε «δυστυχώς μέχρι στιγμής καταθέτει ιδέες, αρνητικές κατ’ εμάς, αλλά όχι συγκεκριμένες θέσεις για να γίνει πραγματικός διάλογος και να καταθέσουμε τροποποιητικές προτάσεις. Ωστόσο ακόμη και αυτό το κακό ασφαλιστικό να φέρει στη Βουλή, η διάθεσή μας είναι να δώσουμε διορθωτικές προτάσεις. Και αυτό παρότι πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε ένα άλλου τύπου ασφαλιστικό, με βάση την πρότασή μας για ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων που ακολουθείται ήδη από πολλές χώρες της ΕΕ και έχει διαφορετική φιλοσοφία. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, πατώντας στην πεπατημένη, προσπαθεί να συμπιέσει τους ανθρώπους της παραγωγής και τους ανθρώπους της δουλειάς προς όφελος των δικών της εκλεκτών και προνομιακών συνομιλητών. Ωστόσο, η κυβέρνηση οφείλει να κάνει διάλογο με όλους αυτούς που εξαπάτησε. Διάλογος δεν σημαίνει “πρόσκληση για καφέ”, αλλά συγκεκριμένες προτάσεις και “ανοικτά αυτιά” για να ακούσει τις συγκεκριμένες αντιπροτάσεις, είτε από το χώρο της αγροτιάς είτε από το χώρο της “γραβάτας”, όπως υποτιμητικά τους λέει η κυβέρνηση».

Ο κ. Π. Ραβάνης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, εστίασε την προσοχή του στην αδυναμία των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, οι οποίοι μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά σήμερα με τα νέα βάρη αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στη ρύθμιση. «Πρέπει να βρεθεί μια λύση» είπε, «αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν ταυτόχρονα και στις δόσεις της ρύθμισης και στις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Να έχουμε “πάγωμα” του ενός εκ των δύο. Αν δεν γίνει αυτό, ένα 55-60% όσων έχουν μπει στη ρύθμιση θα βγουν έξω από αυτή».

Ο κ. Γ. Μπενέτος, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, δήλωσε: «Χαίρομαι που το Ποτάμι στήριξε τη θέση των Επιμελητηρίων για τη “Δεύτερη Ευκαιρία”, όμως εδώ χάνουμε και την “Πρώτη Ευκαιρία”, διότι ποιος να επενδύσει με τέτοιο περιβάλλον και με την επιχειρηματικότητα δαιμονοποιημένη από πολλές πλευρές; Παράλληλα, εκείνο που πρέπει να απαντηθεί άμεσα είναι το πόσο αποτελεσματικό Δημόσιο Τομέα θέλουμε και τι θα γίνει με “αυτό το Δημόσιο”. Δεν μιλάω για κοινωνικό αυτοματισμό, δεν έχουμε τίποτα με το ανθρώπινο δυναμικό του, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλα περιθώρια και πρέπει να αποφασίσουμε πόσο και τι Δημόσιο θέλουμε, το οποίο πρέπει να είναι αποτελεσματικό και να λειτουργεί δίπλα και σύγχρονα με τον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς αποτελεσματική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φοβάμαι ότι θα παρατείνουμε πολύ την κρίση. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, χρειάζεται συναίνεση και διάλογο με τον κόσμο ο οποίος θέλει να ακούσει αλήθειες».

Ο κ.  Ανδρ. Μιχάλαρος, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, πρέπει κάποτε η χώρα μας να φτάσει να παράγει αυτά που καταναλώνει και να μην εξαρτάται  από τις εισαγωγές. Δυστυχώς πάψαμε να παράγουμε και πρέπει να σηκώσουμε και πάλι τα μανίκια, πολιτική ηγεσία επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι για να ξαναβάλουμε μπροστά στη μηχανή που λέγεται παραγωγή. Ας μη περιμένουμε από άλλους να μας σώσουν, εμείς μόνο μπορούμε να σώσουμε την πατρίδα μας. Έχουμε καλό και εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, απλώς θέλουμε και ένα πολύ καλό επιχειρηματικό περιβάλλον. Είμαστε άνθρωποι του μόχθου και κάθε μέρα αγωνιούμε κι εμείς και οι εργαζόμενοί μας για το αύριο».

Ακολούθησε ευρύς διάλογος με στελέχη Επιμελητηρίων και μικρομεσαίους επιχειρηματίες που παραβρέθηκαν στη συνάντηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*