Στον “Προκρούστη” οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝ Ευαγγελισμός, οι εισαγωγές – στην πλειοψηφία τους βαριά περιστατικά – την τελευταία 4ετία κατέγραψαν αύξηση 12%, όσο δηλαδή περίπου ήταν και η μείωση του μόνιμου προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, το 2012 πραγματοποιήθηκαν 50.000 εισαγωγές ασθενών, το 2013 έγιναν 52.400, το 2014 54.400 και το 2015 καταγράφηκαν 56.000 εισαγωγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι Καρδιολογικές Κλινικές πέρυσι χρειάστηκε να νοσηλεύσουν 11% περισσότερα περιστατικά (3.930) από εκείνα που είχαν νοσηλεύσει το 2014 (3.540)!
“Αν ανατρέξουμε στα τακτικά και επείγοντα ιατρεία, καθώς και στα εργαστήρια, η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη” λέει ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ, Ηλίας Σιώρας, εκτιμώντας πως οι δείκτες θα παρουσιάσουν επιδείνωση.“Με τις ελάχιστες προαναγγελθείσες προσλήψεις – αν και όποτε γίνουν – και τις επερχόμενες συνταξιοδοτήσεις , σε ένα χρόνο από σήμερα οι μόνιμοι θα είναι ακόμα λιγότεροι” προσθέτει, τονίζοντας πως οι υγειονομικοί φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό, μην βλέποντας μέλλον στις ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως είναι τα 5μηνα, το μπλοκάκι και οι επικουρικοί. “Είναι ενδεικτικό ότι στην πανελλαδική προκήρυξη για την κάλυψη 20 κενών θέσεων επικουρικών στην Ουρολογική, ανταποκρίθηκε μόλις 1ας γιατρός” λέει ο κ. Σιώρας.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε συνδυασμό με τα νοσοκομεία που έβαλαν λουκέτο και την υποβάθμιση πολλών κλινικών του λεκανοπεδίου και της επαρχίας, η προσέλευση ασθενών σε μεγάλα Νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός θα συνεχίσει να αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο. “Πολλά Νοσοκομεία καταργούνται χωρίς να μπει λουκέτο. Απαξιώνονται σταδιακά με κλείσιμο ή υπολειτουργεία κλινικών, ενώ γίνεται λόγο για περαιτέρω μείωση των 120 νοσηλευτικών ιδρυμάτων που απέμειναν πανελλαδικά σε 80, με τελικό στόχο τις 20.000 με 25.000 ενεργείς κλίνες από τις 30.000 με 35.000 που είναι σήμερα και μάλιστα σε ένα σύστημα αυτοχρηματοδοτούμενο από τους ασθενείς και μόνο (άμεσα ή έμμεσα μέσω ΕΟΠΥΥ) χωρίς ή με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση”.
“Τα σχέδια αυτά δεν πρέπει να περάσουν! Η υγεία δεν παζαρεύεται. Οι υγειονομικοί δεν είναι δούλοι και τα νοσοκομεία δεν είναι αποθήκες ασθενών” καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ, και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 4ης Φλεβάρη για το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι εάν περάσει θα αποτελέσει “ταφόπλακα” για αυτονόητα δικαιώματα σε υγεία-πρόνοια-σύνταξη και εργασία.

ΠΗΓΗ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*