Plan Β με «ψαλίδι» σε υψηλές συντάξεις

Τις δημοσιονομικές παραμέτρους του σχεδίου ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προτείνει καλείται να παρουσιάσει σήμερα στους εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, με στόχο να πείσει ότι δεν υπάρχουν κενά μέχρι το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, όπου απαιτείται, βάσει του μνημονίου, ετήσια εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι υπολογισμοί των δανειστών δείχνουν ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου, με τη σημερινή του μορφή, δεν συμπιέζει επαρκώς τη δημόσια συνταξιοδοτική δαπάνη, ενώ υπάρχουν ενστάσεις και για την αύξηση των εισφορών κατά 1,5%, προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιμένει στην ανάγκη να αποφευχθούν οι μειώσεις κύριων συντάξεων και οι ακραίες περικοπές στις επικουρικές. Όμως, βασικός στόχος παραμένει  να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε αδιέξοδο η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και αυτό οδηγεί στην εξέταση εναλλακτικών σεναρίων, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μειώσεις και στις υψηλές κύριες συντάξεις, χωρίς να έχει καθορισθεί το όριο, πέραν του οποίου θα μπορούσε να μπει «ψαλίδι».

Το σχέδιο Κατρούγκαλου παρέχει το πλαίσιο για να γίνουν μειώσεις, με την ακόλουθη μεθοδολογία: με την παρούσα μορφή του, ορίζει ότι όλες οι διαφορές που θα προκύψουν για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα διατηρηθούν ως προσωπική διαφορά ως το τέλος του προγράμματος προσαρμογής.

Για να υπάρξει πρόσθετη εξοικονόμηση, εξετάζεται να διατηρηθεί η προσωπική διαφορά όχι για όλους τους συνταξιούχους, αλλά μόνο για όσους λαμβάνουν συντάξεις μέχρι κάποιο «πλαφόν», παραδείγματος χάριν 1.000 ευρώ συνολικού εισοδήματος από συντάξεις. Για τους υπόλοιπους, η περικοπή που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό θα εφαρμοσθεί αμέσως.

Αυτά τα σενάρια προς το παρόν δεν μπαίνουν στο τραπέζι, καθώς στόχος τώρα είναι να πεισθούν οι δανειστές ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου ως έχει μπορεί να προσφέρει τις απαιτούμενες εξοικονομήσεις, ενώ θα πρέπει να συζητηθεί με τους δανειστές και μια τροποποίηση των προτάσεων για τις εισφορές αγροτών και επαγγελματιών, ώστε να κατευνασθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*