Πλεόνασμα – έκπληξη απομακρύνει τα νέα μέτρα!

Με πλεόνασμα που ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις έκλεισε ο προϋπολογισμός του 2015, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για το ασφαλιστικό. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί «ασπίδα» έναντι των πιέσεων της τρόικας για πρόσθετα μέτρα, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα φτάσει το 0,4% του ΑΕΠ, αντί πρόβλεψης στο μνημόνιο για έλλειμμα 0,25%. «Η χώρα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «παρά τις αδυναμίες και τις δυσκολίες, κατάφερε σε μια χρονιά με capital controls και με μια σκληρή διαπραγμάτευση να υπερβεί τον στόχο του προϋπολογισμού που εσείς ψηφίσατε για το 2015, δηλαδή τα έσοδα, κατά 1,9 δισ. ευρώ κι έτσι η εκτίμηση ότι θα είχαμε πρωτογενές έλλειμμα το 2015 κατά 0,25% τώρα αναθεωρείται και κλείνουμε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4%».
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται, εφόσον επιβεβαιωθεί και από τα τελικά στοιχεία σε δημοσιονομική βάση, να ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση πρωτίστως με το ΔΝΤ, που ήδη από τον Νοέμβριο ασκεί πιέσεις για πρόσθετα μέτρα, ώστε να καλυφθεί το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό του 2016.
Σε ακόμη ισχυρότερη θέση θα βρεθεί η κυβέρνηση, εάν επιβεβαιωθούν και οι προβλέψεις του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, για «σημαντικό θετικό ρυθμό ανάπτυξης» το 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*