O G. Bernardino

Τι δείχνει το πρώτο stress test της EIOPA για τις επαγγελματικές συντάξεις

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων θα δοκιμάσει σοβαρά την αντοχή των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων καθορισμένων παροχών, ήταν το κεντρικό συμπέρασμα που προέκυψε από το πρώτο stress test που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων της ΕΕ  (EIOPA).

Η άσκηση αφορούσε 17 ευρωπαϊκές χώρες (στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα), με ισχυρούς κλάδους επαγγελματικών συντάξεων, δηλαδή με ενεργητικό άνω των 500 εκατ. ευρώ σε κάθε χώρα. Από την “δοκιμασία” των stress tests πέρασαν 140  συνταξιοδοτικά συστήματα  καθορισμένων παροχών και υβριδικά και 64 συστήματα καθορισμένων εισφορών.

Η EIOPA συμπέρανε ότι τα συστήματα καθορισμένων παροχών και τα υβριδικά συστήματα είναι σχετικά ανθεκτικά σε μια μόνιμη μείωση 20% του ποσοστού θνησιμότητας και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Εμφανίζονται όμως περισσότερο ευάλωτα στο σενάριο της πτώσης των επιτοκίων και της αύξησης του πληθωρισμού, όπως και στην προοοπτική της μείωσης του χρόνου κάλυψης από το πρόγραμμα για τον κάθε συνταξιούχο, πριν βγει στη σύνταξη.

Τα μοντέλα της  ΕΙΟPA για τα συστήματα καθορισμένων εισφορών έδειξαν ότι η επίπτωση στο ύψος των παρεχόμενων συντάξεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο συμμετοχής στο εκάστοτε συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Στόχος του stress test (που διενεργήθηκε με βάση  στοιχεία στο τέλος του 2014) ήταν εκτός από την αξιολόγηση των αντοχών των συστημάτων επαγγελματικών συντάξεων με “φόντο” την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και αρνητικά σενάρια για την πορεία των αγορών, ο εντοπισμός αδυναμιών στα αυστήματα καθορισμένων εισφορών και η αποκάλυψη χώρων που απαιτούν περισσότερη εποπτεία.

Οπως σχολίασε ο πρόεδρος της EIOPA Gabriel Bernardino, “Τo stress test στις επαγγελματικές συντάξεις ήταν το πρώτο του είδους του που διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και εμβάθυνε την κατανόηση των εποπτικών αρχών για τις επιπτώσεις που έχουν διαφορετικά σενάρια στην αντοχή των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.Με δεδομένη την μακροπρόθεσμη φύση των εν λόγων προγραμμάτων, είναι σημαντικό οι εποπτικές αρχές να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με διάφανο τρόπο, είτε μέσω ενδεδειγμένων περιόδων ανάκτησης, είτε μέσω συστημάτων προστασίας των συντάξεων, είτε μέσω της αύξησης των εισφορών των δικαιούχων  είτε μέσω μηχανισμών αναπροσαρμογής των παροχών”

Μπορείτε να δείτε τα βασικά συμπεράσματα του stress test εδώ



Και ολόκληρη τη μελέτη εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*