ΧΑ: Δοκιμασία αντοχής σε βαρομετρικό χαμηλό

Μια αντίδραση που θα επιτρέψει στον Γενικό Δείκτη να ξεφύγει από την επικίνδυνη περιοχή των 560 μονάδων αναζητά η αγορά αυτήν την εβδομάδα, την ώρα που οι διεθνείς και οι εσωτερικές πιέσεις και οι παράγοντες αβεβαιότητας δυσκολεύουν κάθε προσπάθεια ανάκτησης της αισιοδοξίας από τους επενδυτές.
Σε έναν από τους χειρότερους πρώτους μήνες έτους, εδώ και πολλά χρόνια, ο Γενικός Δείκτης «προσγειώθηκε» την Παρασκευή πολύ κοντά στο χαμηλό του 2015, που είχε σημειωθεί στις 9 Δεκεμβρίου. Έκλεισε με εβδομαδιαία πτώση 4,7%, στις 558,45 μονάδες, δηλαδή ελάχιστα υψηλότερα από τις 557 μονάδες, που αποτελούν το χαμηλό του 2015.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση του FT-25 (κατά 5,57%) και του δείκτη μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης (-6,49%). Από τους κλαδικούς δείκτες, μόνο αυτοί της υγείας και των προσωπικών και οικιακών προϊόντων έμειναν «πάνω από το νερό» (άνοδος 6,48% και 2,29% αντίστοιχα), ενώ πτώση σε διψήφια ποσοστά σημειώθηκε στους κλάδους τηλεπικοινωνιών (-10,80%) και εμπορίου (-10,29%).
Οι χαμηλές αποτιμήσεις των εισηγμένων είναι σε αυτήν τη φάση ο μοναδικός παράγοντας που θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτικές τοποθετήσεις. Όπως χαρακτηριστικά σημείωνε στέλεχος μεγάλης τράπεζας, «δεν έχουμε απλώς πιάσει πάτο, αλλά τον ξύνουμε συνεχώς».
Προς το παρόν όμως ελάχιστοι ενδιαφέρονται για τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρουν οι χαμηλές αποτιμήσεις, καθώς οι εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό κάνουν πολλούς αναλυτές να «βλέπουν» νέα bear market ή ακόμη και να προειδοποιούν για επιστροφή στο 2008 (Τζορτζ Σόρος), ενώ θολός παραμένει ο ορίζοντας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της οικονομίας από τους Θεσμούς και αρκετοί φοβούνται «ατυχήματα».
Διεθνώς, άκρως προβληματικό στοιχείο είναι η συνεχής πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου, την ώρα μάλιστα που τερματίζονται οι κυρώσεις στο Ιράν και επιστρέφει με αξιώσεις στην αγορά μια μεγάλη παραγωγός χώρα.
Οι ανησυχίες παραμένουν έντονες και για την Κίνα, καθώς οι αρχές προχωρούν σε συνεχείς ελιγμούς για να σταθεροποιήσουν το γουάν, που πιέζεται από συνεχείς εκροές κεφαλαίων, κυρίως από το Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Την Τρίτη δημοσιοποιούνται τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2015, με αναμενόμενη από τους αναλυτές αύξηση κατά 6,9%, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό μεγέθυνσης της κινεζικής οικονομίας εδώ και πολλά χρόνια.
Όσον αφορά τις προοπτικές ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της οικονομίας από την Τρόικα, όλα δείχνουν ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικές προσδοκίες για γρήγορη πρόοδο. Το ΔΝΤ διατηρεί τον ρόλο-κλειδί στην ομάδα των Θεσμών που εκπροσωπούν τους δανειστές, όπως αναγνώρισε και η Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, και αναμένεται να δείξει πολύ σκληρή στάση, ιδιαίτερα στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό και για μέτρα που θα χρειαστούν για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*