Οι προκλήσεις και οι προσδοκίες στην ασφαλιστική αγορά για το 2016

[starbox]

Χρονιά ορόσημο για την ασφαλιστική αγορά είναι το 2016. Πρώτα γιατί εισήλθαμε σε ένα δύσκολο και εξαιρετικά απαιτητικό καθεστώς προσαρμογής , στην οδηγία Solvency II, δεύτερον γιατί οι ασφαλιστικές θα κληθούν να αποδείξουν την χρησιμότητα και την ωριμότητα στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων που θα προκύψουν από τα Solvency II και την έλλειψη ρευστότητας στην αγοράς και τρίτον γιατί το νέο Ασφαλιστικό ,, ‘’κλείνει το μάτι’’’ στην ιδιωτική ασφάλιση ζητώντας άτυπα την βοήθεια σε θέματα συντάξεων και υγείας . Επιπλέον ο κλάδος αυτοκινήτου που συγκεντρώνει το 45% της συνολικής παραγωγής θα συνεχίσει να κινείται σε καθεστώς άκρατου ανταγωνισμού τόσο σε τιμολόγια όσο και σε δίκτυα.
Οι πρώτες ημέρες του 2016 δείχνουν σαφώς ότι θα κινηθούμε καλύτερα από το 2015. Οι ενδείξεις στην παραγωγή αστικής ευθύνης αυτοκινήτου δείχνουν ότι οι εταιρίες έχουν φρενάρει τις μειώσεις τιμολογίων και σε ορισμένες περιπτώσεις (ήδη από τον Δεκέμβριο) έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις 3-5% σε κατηγορίες ασφαλισμένων αυξημένου κινδύνου. Επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια , οι καταθέσεις πινακίδων στις εφορίες ήταν σχεδόν οι μισές απ’ ότι το 2014 και το 2013, δείγμα ότι ο έλληνας επιστρέφει στους δρόμους. Εάν και οι ζημιές παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το 2014 και το 2015 τότε πιθανότατα θα υπάρξει σημαντική ανάσα ρευστότητας και κερδοφορίας από τον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου.

Σε ότι αφορά τις Συντάξεις και την Υγεία, είναι αρκετά νωρίς να βγουν συμπεράσματα αλλά είναι σαφές ότι οι εταιρείες του κλάδου περιμένουν αύξηση παραγωγής πάνω από 10% (τουλάχιστον) και στις δύο κατηγορίες. Η πρόκληση ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης που δημιουργεί το Νέο Ασφαλιστικό αναθερμαίνει την ζήτηση στον κλάδο των συνταξιοδοτικών προιόντων. Ωστόσο οφείλουμε να τονίσουμε ότι είναι διαφορετικό να διαχειρίζεσαι τους ατομικούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς μερικών χιλιάδων ασφαλισμένων απ’ ότι να διαχειρίζεται κάποιο Ασφαλιστικό Ταμείο πολλαπλάσιων ασφαλισμένων με διαφορετικά ασφαλιστικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Πάγια άποψη του γράφοντος είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσουν από την δημιουργία και διαχείριση εξειδικευμένων Επαγγελματικών Ταμείων και ατομικών αποταμιευτικών λογαριασμών και σταδιακά να περάσουν (ή και να μην περάσουν) στην συνδιαχείριση της πρωτοβάθμιας ασφάλισης.

Για τους Διαμεσολαβούντες , η χρονιά θα έχει επιπλέον δυσκολίες οι οποίες (πέρα από τις γνωστές ανταγωνισμός, έλλειψη ρευστότητας) βρίσκονται στη νέα μορφή φορολόγησης. Η προκαταβολή φόρου ουσιαστικά εξοντώνει τους αδύνατους οικονομικά και προβληματίζει τους ισχυρούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*