Μunich Re- J. Bruniecki: Η ελληνική αγορά αποδείχθηκε ανθεκτική στην κρίση

Στη Λαλέλα Χρυσανθοπούλου

 

Ανθεκτική στην κρίση αποδεικνύεται η ελληνική αγορά, στις προοπτικές της οποίας πιστεύει η Munich Re, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του o κύριος Jörg Bruniecki, ανώτερο στέλεχος της κορυφαίας γερμανικής αντασφαλιστικής εταιρείας. «Είμαστε καλά τοποθετημένοι στην ελληνική αγορά και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε εταιρείες για τη μεταβίβαση κινδύνων και την καλύτερη διαχείριση των κεφαλαίων τους» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ερωτώμενος για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο ευρωπαϊκός αντασφαλιστικός κλάδος, ο κύριος Bruniecki κατονομάζει την επί μακρόν παραμονή των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα και την εφαρμογή των κανόνων του πλαισίου Solvency II από τις αρχές του επόμενου έτους. Υπογραμμίζει επίσης ότι η τεχνολογική επανάσταση, με την ψηφιοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών, των μεταφορών και των logistics, μεταβάλλει το τοπίο των κινδύνων και τα επιχειρηματικά μοντέλα των (αντ)ασφαλιστικών ομίλων: «Η αλλαγή θα είναι μια σταθερά στο εξής, και το να βρισκόμαστε συνεχώς μπροστά σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε συνεχώς στον νου μας πώς θα είναι το μέλλον. Πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις τώρα, για να είμαστε έτοιμοι για το τοπίο του αύριο» καταλήγει ο κύριος Bruniecki.

 

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τον αντασφαλιστικό κλάδο;

 

Ξεκινώντας από τους μακροοικονομικούς κινδύνους, η επί μακρόν παραμονή των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα έχει οδηγήσει σε μείωση των κερδών από επενδύσεις, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η σημασία των κερδών από underwriting, ενώ παρατηρείται και εντεινόμενος ανταγωνισμός σε επιμέρους τομείς της αντασφαλιστικής αγοράς. Βασικός μας στόχος είναι η σταθερή κερδοφορία, και στο περιβάλλον αυτό η στρατηγική της Munich Re κινείται σε δύο άξονες: Πρώτον, θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε κινδύνους μόνο σε ικανοποιητικές τιμές, όρους και προϋποθέσεις. Ως ένας πολυσχιδής αντασφαλιστικός όμιλος, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε εξατομικευμένες λύσεις, όπως για παράδειγμα πολυετή συμβόλαια (που κατά περίπτωση περιλαμβάνουν καλύψεις που διατρέχουν διαφορετικές δραστηριότητες και περιοχές του κόσμου), αντασφαλιστικές καλύψεις με αναδρομική ισχύ, συναλλαγές που προσφέρουν κεφαλαιακές «ανάσες» ή/και κάλυψη έναντι πολύπλοκων πιστωτικών και βιομηχανικών κινδύνων. Και δεύτερον, με την τεχνογνωσία μας και τη βαθιά γνώση των κινδύνων που διαθέτουμε, μπορούμε να στηρίζουμε ταχέως αναπτυσσόμενους κλάδους και να δίνουμε έμφαση στην καινοτομία. Στο σημερινό, ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, ολοένα πιο πολύπλοκες διαδικασίες οδηγούν σε σενάρια κινδύνου που μέχρι πρότινος δεν είχαν προβλεφθεί. Οι νέες τεχνολογίες εγκυμονούν νέους κινδύνους, είτε μιλάμε για ψηφιοποίηση και ρομποτική είτε για τα νέα υλικά στην καθημερινότητά μας, όπως τα σύνθετα υλικά νανοδομής (nano composites). Η ασφαλιστική βιομηχανία πρέπει να βρει προϊόντα και λύσεις για τους κινδύνους αυτούς και οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν να ενημερώνονται συνεχώς για το τι συμβαίνει στις «υποκείμενες» βιομηχανίες, αλλά και για τις ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, και να αναπτύσσουν (αντ)ασφαλιστικές λύσεις ευθυγραμμισμένες με τις ανάγκες που προκύπτουν.

 

Πώς θα επηρεαστεί ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος από την εφαρμογή των κανόνων του πλαισίου Solvency II από τις αρχές του 2016;

 

Το νέο κανονιστικό πλαίσιο Solvency II θα δημιουργήσει ενιαίες προδιαγραφές εποπτείας με βάση το ρίσκο (risk-based supervision) στις χώρες της ΕΕ. Η συγκρισιμότητα των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας θα ενισχυθεί. Στη Munich Re έχουμε ενσωματώσει πλήρως τις νέες απαιτήσεις στη στρατηγική μας για τη διαχείριση του κινδύνου, και αποτελούν ήδη μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Οι απαιτήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια θα μεταβάλλονται ανάλογα με το μέγεθος μιας εταιρείας, τον βαθμό διασποράς του χαρτοφυλακίου, την γκάμα των προϊόντων που διαθέτει. Το πλαίσιο Solvency II θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για εξαγορές και συγχωνεύσεις σε πολλές αγορές. Η αντασφάλιση μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό εργαλείο διαχείρισης κεφαλαίων, και έχουμε την κορυφαία τεχνογνωσία που απαιτείται για να προσφέρουμε στους πελάτες μας εξατομικευμένες λύσεις, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

 

Ποια ήταν τα συμπεράσματα της συνάντησης των αντασφαλιστών στο Μόντε Κάρλο;

 

Το βασικό συμπέρασμα που εξήχθη ήταν ότι η ψηφιοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών, των μεταφορών και των logistics, καθώς και τα μεγάλα σύνολα δεδομένων (τα λεγόμενα Big Data), αλλάζουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι εξελίξεις μεταβάλλουν επίσης το τοπίο των κινδύνων και τα επιχειρηματικά μοντέλα των ασφαλιστικών ομίλων. H Munich Re διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των αλλαγών αυτών με καινοτόμες ασφαλιστικές λύσεις, διευρυμένες υπηρεσίες και νέες προσεγγίσεις στις δραστηριότητές της. Επισημάνθηκε επίσης ότι η καινοτομία –που βρίσκεται πλέον στην κορυφή της ατζέντας μας– δεν περιορίζεται μόνο στην ψηφιοποίηση. Πρέπει να αγκαλιάσουμε όχι μόνο τις τεχνολογικές αλλαγές αλλά και τις επακόλουθες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις και πρέπει να καταστήσουμε «ασφαλιστέους» (insurable) τους κινδύνους που συνδέονται με αυτές.

 

Ποια είναι η άποψή σας για την ελληνική ασφαλιστική αγορά;

 

Νομίζω ότι η ελληνική αγορά αποδείχθηκε ανθεκτική στην κρίση. Εμείς στη Munich Re πιστεύουμε στην ελληνική αγορά και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε εταιρείες για τη μεταβίβαση κινδύνων αλλά και για τη βελτίωση της διαχείρισης των κεφαλαίων τους. Πιστεύουμε ότι είμαστε καλά τοποθετημένοι στην αγορά και προσφέρουμε σημαντική παραγωγική δυναμικότητα (capacity), όπως και την τεχνογνωσία μας. Μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι είναι το πώς να αυξήσουμε την «πίτα» των διαθέσιμων ασφαλίστρων. Ως κλάδος πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην προσέγγιση αυτών που δεν έχουν πλήρη συναίσθηση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν, ώστε να ενημερωθούν για τις δυνατότητες στήριξης που προσφέρουν οι ασφαλιστικές. Κατά κάποιον τρόπο, επισημαίνω το αυτονόητο, όμως βοηθώντας περισσότερους ανθρώπους να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους κινδύνους θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για τον κλάδο, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα μεγαλύτερο, ευρύτερο κοινό. Οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι η ασφαλιστική βιομηχανία πρέπει να επενδύσει στον πελάτη (ενισχύοντας τα δίκτυα διανομής, προσφέροντας πιο ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά προϊόντα, κατανοώντας καλύτερα τις ανάγκες του κ.λπ.) αυξάνοντας παράλληλα την αποδοτικότητα των διαδικασιών της. Ένας νέος –και σημαντικός– πελάτης θα μπορούσε να είναι το ίδιο το κράτος. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο οίκος αξιολόγησης S&P δημοσιοποίησε έρευνα για τις επιπτώσεις των μεγάλων φυσικών καταστροφών στις οικονομίες του κόσμου. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι σεισμοί είναι ο μεγαλύτερος «φυσικός» κίνδυνος για την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών. Εάν οι πέντε μεγαλύτεροι σεισμοί είχαν καλυφθεί, τότε τα πληγέντα κράτη θα είχαν δει την πιστοληπτική τους ικανότητα να μειώνεται κατά μία βαθμίδα εάν το 50% των καταστροφών είχε αντασφαλιστική κάλυψη, σε σχέση με τις δύο βαθμίδες υποβάθμισης σε περίπτωση μηδενικής κάλυψης. Φυσικά, δεν κινδυνεύει μόνο η πιστοληπτική ικανότητα των κρατών. Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες στην Ελλάδα (μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα) και αλλού.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

 

Η ομάδα μου κι εγώ προσπαθούμε να καταλάβουμε όσο μπορούμε καλύτερα πώς ορίζουν οι πελάτες μας την αξία της αντασφάλισης, ώστε να τους υποστηρίξουμε για να επιτύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους και να γίνουμε –ή σε πολλές περιπτώσεις να παραμείνουμε– ο επιλεγμένος εταίρος τους. Με ενθουσιάζει η προοπτική της αύξησης της δεξαμενής των ασφαλίστρων μαζί με τους συνεργάτες μας, πελάτες και μεσίτες. Πιστεύω ότι ως βιομηχανία μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για να αναδείξουμε την αξία μας. Τέλος, είμαι πεπεισμένος ότι η αλλαγή θα είναι μια σταθερά στο εξής, και το να βρισκόμαστε συνεχώς μπροστά σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε συνεχώς στον νου μας πώς θα είναι το μέλλον. Πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις τώρα, για να είμαστε έτοιμοι για το τοπίο τού αύριο.

 

Jörg Bruniecki

Ο κύριος Jörg Bruniecki είναι πτυχιούχος Οικονομικών και Λογιστικής του Πανεπιστημίου Συνεργατικής Εκπαίδευσης της Στουτγάρδης. Είναι υπότροφος του προγράμματος “Horst K. Jannott”, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξεκίνησε την καριέρα του ως μεσίτης γενικών ασφαλίσεων στην Generali Lloyd Versicherung AG.

Το 2001, ο κύριος Bruniecki προσλήφθηκε στη Munich Re ως στέλεχος Γενικών Ασφαλίσεων και προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνών Πελατών, και τον Μάιο του 2006 προήχθη σε ανώτερο στέλεχος Γενικών Ασφαλίσεων. Το 2007, πέραν των υπόλοιπων επαγγελματικών υποχρεώσεών του, διορίστηκε εκτελεστικός διευθυντής της ασφαλιστικής εταιρείας MSP Underwriting καθώς και μη εκτελεστικός διευθυντής της Beaufort Underwriting Agency Limited. Στη θέση αυτή ήταν υπεύθυνος για την ενσωμάτωση και τη στρατηγική ανάπτυξη της MSP Group, που είχε πρόσφατα απορροφηθεί από τη Munich Re, ενώ παράλληλα ενεργούσε ως αντιπρόσωπος της Munich Re σε επίπεδο τοπικού συμβουλίου. Τον Μάιο του 2008, τέθηκε επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Πελατών.

Το 2010, ο κύριος Bruniecki μετατέθηκε στο Τμήμα Ανάπτυξης Αντασφαλίσεων της Munich Re, όπου αρχικά δραστηριοποιήθηκε ως στέλεχος Εταιρικών Ασφαλίσεων και ηγήθηκε της στρατηγικής ανάπτυξης ασφαλιστικών σχέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σήμερα είναι επικεφαλής του Τμήματος Εταιρικών Πελατών και Διαχείρισης Δικτύου και υπεύθυνος για την ανάπτυξη των Διεθνών Εταιρικών Πωλήσεων της Munich Re.

Από τον Απρίλιο του 2012 είναι επιπλέον επικεφαλής των δραστηριοτήτων επιχειρηματικής ανάπτυξης της Munich Re στον δημόσιο τομέα ως διευθύνων σύμβουλος των Υποθέσεων Δημόσιου Τομέα.

Από την 1η Ιουνίου 2015, ο κύριος Bruniecki είναι διευθυντής του Τμήματος Πελατών της Munich Re για τις αγορές της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*