Με οριακές απώλειες οι ασφαλίσεις εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων

 

Με περιορισμένης έκτασης χτυπήματα κάτω από τη… ζώνη έκλεισε το 2015 για τις ανανεώσεις των συμβάσεων ασφάλισης μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων, ωστόσο όμως οι ασφαλιστικές εταιρείες έχασαν έσοδα λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην οικονομία, το οποίο ως συνέπεια είχε το «ψαλίδισμα» της ζήτησης σε καλύψεις και ασφαλιζόμενα κεφάλαια.

 

Αναλυτικότερα, όπως δήλωσε στο IW η γενική γραμματέας του ΣΕΜΑ, κ. Ευγενία Καφφετζή, η ασφαλιστική αγορά κράτησε στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ασφάλιστρα για το 2016 σε σταθερά επίπεδα έναντι αυτών του 2015 και όπου προέβη σε εκπτώσεις αυτές είχαν να κάνουν κυρίως με την εικόνα του πελάτη και με το γεγονός ότι κατά την περυσινή χρήση δεν εμφάνισε ζημιές επιβαρύνοντας την ασφαλιστική του εταιρεία.

 

Σε γενικές γραμμές, τόνισε, οι εκπτώσεις που χορηγήθηκαν –όπου χορηγήθηκαν- από τις ασφαλιστικές εταιρείες στους μεγάλους πελάτες τους ήταν της τάξης του 10 με 12%, όμως θέματα τέθηκαν με τις χορηγούμενες καλύψεις και τα όρια ασφάλισης.

 

Ειδικότερα, η παρατεταμένη πλέον ύφεση και το γεγονός ότι η αγορά στερείται ρευστότητας, υποχρέωσαν πολλούς επιχειρηματίες να ζητήσουν είτε λιγότερες καλύψεις, είτε λιγότερα ασφαλιζόμενα κεφάλαια. Στο τέλος της… ημέρας αυτό το οποίο επεδίωξαν ήταν να περιορίσουν το ύψος των ασφαλίστρων ώστε να μειώσουν και μέσω της ασφάλισης τα λειτουργικά τους κόστη, όπως και τις ανάγκες για ρευστό.

 

Η στάση τους αυτή είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες ήδη χάνουν τζίρο στις Γενικές Ασφαλίσεις από τις ασφαλίσεις Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων, όπου ο τιμολογιακός πόλεμος παραμένει αμείωτος τα τελευταία χρόνια.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*