Εθνική: Το μεγάλο κέρδος από το deal στην Τουρκία

Τα ακριβά και… επικίνδυνα για τους μετόχους της CoCo’s, που εκδόθηκαν υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο πλαίσιο της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, θα «ξεφορτωθεί» μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 η Εθνική Τράπεζα χάρη στο deal για την πώληση της Finansbank στην Qatar National Bank, έστω και αν το τίμημα της συναλλαγής ήταν κατώτερο των προσδοκιών.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, η διοίκηση της Εθνικής δεν είχε άλλη επιλογή από το να ολοκληρώσει τη διαδικασία πώλησης της Finansbank, ακόμη και με τίμημα χαμηλότερο από τη λογιστική αξία της τουρκικής θυγατρικής, δεδομένου ότι, όπως τονιζόταν και στο ενημερωτικό δελτίο για την προσφορά μετοχών στην Ελλάδα: «Εάν η Τράπεζα εκδώσει υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες προς το ΤΧΣ και δεν μπορέσει να τις εξαγοράσει με τα έσοδα από την πώληση της Finansbank ή με κάποιο άλλο τρόπο, η συμμόρφωση με τους όρους αυτών για παρατεταμένη χρονική περίοδο είναι πιθανό να έχει αρνητικές συνέπειες για τον Όμιλο».

Με τη συμφωνία που έκλεισε με την QNB, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2016, αφού δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές, η Εθνική έχει λαμβάνειν 2,75 δισ. ευρώ, ως τίμημα για τις μετοχές της Finansbank, ενώ απελευθερώνει ρευστότητα 910 εκατ. δολαρίων, από δάνειο που είχε χορηγήσει στην τουρκική θυγατρική, το οποίο συμφωνήθηκε να εξοφληθεί πρόωρα από τους αγοραστές της τράπεζας.

Η πώληση της τουρκικής θυγατρικής, που προσθέτει 8% στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής, θα επιτρέψει στην τράπεζα να αποπληρώσει πρόωρα, πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους, τα 2 δισ. ευρώ που έλαβε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την έκδοση υπό όρους μετατρέψιμων ομολογιών (CoCo’s), για τα οποία η Εθνική θα πρέπει να πληρώνει υψηλό ετήσιο τόκο 8%, δηλαδή 160 εκατ. ευρώ.

Η απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση, που θα προσφέρει σημαντική «ανάσα» κερδοφορίας στην Εθνική, δεν είναι το μόνο όφελος από την πρόωρη εξόφληση των CoCo’s. Ιδιαίτερα σημαντικό για την τράπεζα και τους μετόχους είναι ότι απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος μετατροπής των ομολογιών σε κοινές μετοχές, δηλαδή ο κίνδυνος μιας «βίαιης» κρατικοποίησης της Εθνικής, με ιδιαίτερα δυσμενείς όρους για τους μετόχους μειοψηφίας.

Επιπλέον, η Εθνική θα μπορέσει να βελτιώσει σημαντικά και το μείγμα χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της, καθώς θα αποπληρώσει ένα σημαντικό μέρος της ρευστότητας που έχει αντλήσει μέσω του ELA, με κάλυψη ομόλογα που έφεραν εγγύηση του Δημοσίου (τίτλοι του «Πυλώνα 2»).

Το κόστος αυτής της χρηματοδότησης, λόγω και του υψηλού ποσοστού «κουρέματος» στα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου, ξεπερνά το 3% και επιβαρύνει την τράπεζα με 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δηλαδή, το συνολικό όφελος της Εθνικής από τα 3,5 δισ. ρευστότητας που άντλησε από την πώληση της Finansbank φθάνει τα 260 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, προσφέροντας μια ουσιαστική τόνωση της κερδοφορίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το τραπεζικό σύστημα.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται να έχει δευτερεύουσα σημασία το γεγονός ότι το τίμημα πώλησης της Finansbank ήταν 21% χαμηλότερο από τους υπολογισμούς που είχε κάνει η Εθνική (3,4 δισ. ευρώ) και κατά 780 εκατ. ευρώ μικρότερο από την καθαρή θέση της τουρκικής θυγατρικής.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*