Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για την Eurolife

[starbox] Θέμα ημερών είναι η τελική απόφαση για την πώληση της Eurolife. Το ΔΣ του ομίλου της Eurobank αποφασίζει σήμερα για την διαδικασία , τον τρόπο πώλησης και τις προτάσεις που έχει στα χέρια της.

 

θυμίζουμε ότι σε προηγούμενο άρθρο του το iw ανέφερε:

Ανοίγει ο “φάκελος” της Eurolife: Ενδιαφέρον από Fairfax και άλλες εταιρείες

Η έναρξη της διαδικασίας due diligence από την Eurobank συνέπεσε με την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχαμε γράψει παλαιότερα στο IW σχετικά με τη σύνδεση των δύο κινήσεων (ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και πώλησης θυγατρικών ασφαλιστικών). Η περίπτωση της Eurolife αποτελεί μία ειδική περίπτωση που μπορεί να εξαγοραστεί από βασικό μέτοχο της μητρικής τράπεζας τη Fairfax ακολουθώντας τη διαδικασία της απόσχισης (spin off). Ωστόσο, διαδικασίες ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει και άλλες εταιρείες καθώς και Funds που έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Eurolife.
Όσον αφορά την Fairfax γνωρίζει τη δυναμική της εταιρείας , τις καλές πωλήσεις , τα χαμηλά λειτουργικά κόστη , την κερδοφορία της και την ισχυρή συνεργασία με την τράπεζα στο Bancassurance. Η τράπεζα με τη σειρά της βασίζεται στην καλή συνεργασία με τον μέτοχο (Fairfax) . Μπορούν να τα βρουν αρκεί κάποια πλευρά να μην θελήσει να επιβάλλει τους δικούς της όρους.
Σε δύο φάσεις θα γίνει η πώληση της Eurolife μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το άνοιγμα της διαδικασίας ελέγχου στοιχείων (due diligence) της εταιρείας. Η πρώτη φάση είναι ότι η κατά 100% θυγατρική του ομίλου Eurobank θα αποσπάσει όλα τις ξεχωριστές εργασίες (ασφαλίσεις ζωής και ζημιών καθώς και bancassurance) και σε δεύτερη φάση θα πουλήσει κάποιες απ’ αυτές τις δραστηριότητες ξεχωριστά. Με μέση ετήσια κερδοφορία κατά την τελευταία 5ετία (το λεγόμενο CAGR) της τάξης των 70 εκατ. ευρώ , η εταιρεία τιμολογείται από τον όμιλο τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ. Την τιμολόγηση αυτή εξετάζουν σε συνδυασμό με τις προοπτικές και το country risk, αμερικανικά hedge funds βάζουν χαμηλότερα τον πήχη και εξετάζουν αναλυτικά και ξεχωριστά τις αποδοτικότητες και παραγωγικότητες του ασφαλιστικού ομίλου.
Η Eurolife ERB είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στη χώρα, αναπτύσσοντας ένα αποτελεσματικό μοντέλο πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων τόσο μέσα από το τραπεζικό όσο και μέσα από το ασφαλιστικό δίκτυο. Με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2015, τα μεικτά ασφάλιστρα του κλάδου ζωής ανήλθαν στα 156 εκατ. ευρώ και του κλάδου γενικών ασφαλίσεων στα 26 εκατ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*