Ο μεγάλος γρίφος με τα τραπεζικά χαρτιά

Μετά τον ισοπεδωτικό (λόγω «εξαΰλωσης» των τραπεζικών μετοχών) Νοέμβριο, το χρηματιστήριο ετοιμάζεται για έναν Δεκέμβριο με έντονα στοιχεία θρίλερ, καθώς η εισαγωγή των νέων τραπεζικών μετοχών από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου υπόσχεται να διατηρήσει αμείωτη την αγωνία του κοινού, ενώ θα πρέπει να απαντηθεί ένα καίριο ερώτημα όλων: τι προθέσεις έχουν οι νέοι ξένοι μέτοχοι των τραπεζών μας;

Στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, η «σύγκλιση» των τιμών του τραπεζικού ταμπλό με τις τιμές διάθεσης των νέων μετοχών επηρέασε κυρίως την Εθνική (-63,84% σε εβδομαδιαία βάση) και την Τράπεζα Πειραιώς (-33,33%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε σχεδόν κατά 40%.

Η απαξίωση των (παλαιών) τραπεζικών μετοχών είναι απόλυτη: σε ετήσια βάση, οι απώλειές τους κυμαίνονται από 90 έως 98,8% και η χρηματιστηριακή τους αξία περιορίστηκε στο γλίσχρο ποσό του 1,2 δισ. ευρώ.

Τη χρηματιστηριακή ισορροπία ανέλαβαν να κρατήσουν οι «συνήθεις ύποπτοι» εξωτραπεζικοί τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης (3E, OTE, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie), στους οποίους οφείλεται, κατά κύριο λόγο, η διατήρηση του Γενικού Δείκτη κοντά στις 650 μονάδες, με μικρές εβδομαδιαίες απώλειες (1,37%).

Τώρα, η αγορά καλείται να αναζητήσει νέες ισορροπίες, καθώς οι τραπεζικές μετοχές θα αποσυρθούν προσωρινά από το ταμπλό, για να αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, που θα πολλαπλασιάσει τη χρηματιστηριακή αξία του τραπεζικού κλάδου, όπως και τη συμμετοχή των τραπεζικών μετοχών στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη.

Ύστερα από μια προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, οι μετοχές της Alpha, της Eurobank και της Πειραιώς θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στις 2 Δεκεμβρίου και της Εθνικής Τράπεζας στις 3 Δεκεμβρίου, με τις νέες τιμές που παίρνουν μετά τα reverse split.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πολλά ξένα fund που αγόρασαν σε τιμή ευκαιρίας τραπεζικές μετοχές από τα βιβλία προσφορών θα σπεύσουν να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους αμέσως μόλις αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

«Λόγω της ύπαρξης ενός σημαντικού premium από 17% έως 40% από τις τιμές των βιβλίων προσφορών, αναμένεται λογικά μια καθοδική κίνηση “λείανσης” του ποσοστού διαφοράς, προκαλώντας εκ νέου καθοδικές πιέσεις στον Γενικό Δείκτη και δίνοντας έτσι τον χώρο για την πιθανή καταγραφή τιμών χαμηλότερα από τη στήριξη των 612 μονάδων» εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος από τη Δυναμική Χρηματιστηριακή.

«Οι ημέρες που έχει μπροστά του το ελληνικό χρηματιστήριο θα χαρακτηριστούν από μεταβλητότητα και από βίαιες κινήσεις σε ενδοσυνεδριακό αλλά και ημερήσιο επίπεδο» τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης από την Beta.

Επισημαίνει όμως ότι «οι τιμές των αυξήσεων έχουν μία ακόμη κοινή ιδιότητα: Δεν έχουν κανένα κερδισμένο επενδυτή. Αποτελούν δηλαδή τη χαμηλότερη τιμή κτήσης που έχει σημειωθεί στην αγορά και πιθανόν αυτό σε δεύτερο χρόνο να λειτουργήσει ανασταλτικά στις πωλησιακές διαθέσεις όσων δεν συμμετείχαν αμιγώς βραχυπρόθεσμα στις αυξήσεις κεφαλαίου».

Τις επόμενες ημέρες, θα αρχίσει να λύνεται ο γρίφος της συμπεριφοράς των ξένων μετόχων των τραπεζών. Βέβαιο είναι ότι αρκετοί δεν θα αφήσουν την ευκαιρία να πάρουν ένα «χριστουγεννιάτικο δώρο» από το ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλό, και το ζητούμενο είναι να απορροφηθούν γρήγορα οι πιέσεις από τις δικές τους πωλήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*