Λιγότερα κεφάλαια αναπλήρωσης θα χρειαστούν οι ασφαλιστικές για τις καταθέσεις τους

[starbox]

Οι προθεσμιακές καταθέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών στις ελληνικές τράπεζες θα αναβαθμιστούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες από την EIOPA σύμφωνα με πληροφορίες του iw από διεθνή οίκο αξιολόγησης. Η αναβάθμιση θα γίνει μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης αναβάθμισης των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών ουσιαστικά θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας των καταθέσεων που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στις ελληνικές τράπεζες και έτσι θα χρειαστούν λιγότερα κεφάλαια αναπλήρωσης. Μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονταν στην κατηγορία D και οι καταθέσεις που είχαν οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αξιολογούνταν για τα Solvency II στο 70%. Δηλαδή μία κατάθεση ασφαλιστικής ύψους 1.000.000 ευρώ σε ελληνική τράπεζα θα την αξιολογούσαν από την EIOPA και την ΕΚΤ ως κατάθεσης αξίας 700.000 ευρώ λόγω country risk και θα καλούσαν την ασφαλιστική να συμπληρώσει τα υπόλοιπα 300.000 ευρώ εάν δεν υπήρχαν.

Με την προσεχή αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών (μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης) οι καταθέσεις των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών σε ελληνικές τράπεζες θα αξιολογούνται με συντελεστή αναπλήρωσης 15-20% , δηλαδή τα 1.000.000 ευρώ κατάθεση θα τα υπολογίζουν ως 800.000-850.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα , αυτή την περίοδο, οι αποδόσεις των 10ετών έχουν μειωθεί στα επίπεδα του 6,5% που αντιστοιχούν στις αποδόσεις που είχαν προ των εκλογών Ιανουαρίου 2015. Στελέχη της αγοράς ομολόγων θεωρούν ότι εάν συνεχιστούν τα βήματα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και υπάρξει εικόνα βελτίωσης τότε είναι πιθανόν να μπουν σε τροχιά επιτοκίων της τάξης του 5,5% μέσα στο 2016 δηλαδή σε επίπεδο αγορών. Αμφιβάλλουν ωστόσο ότι μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές (δηλαδή να εκδώσει νέα ομόλογα) πριν το 2017.

Για τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, η αύξηση της αξίας των ελληνικών ομολόγων (μείωση αποδόσεων) αποτελεί μία ποιοτική αναβάθμιση των χαρτοφυλακίων τους ενόψει των Solvency II. Aυτό σύμφωνα με στελέχη της αγοράς θα σημάνει λιγότερα κεφάλαια κεφαλαιακής αναπλήρωσης μέχρι και 150 εκατ. ευρώ κατ’ εκτίμηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*