Πειραιώς Μεσίτες – Ι. Καρίβαλη: «Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις»

 

[starbox]

Στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και σε αυτές που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα θα δώσει έμφαση μέσα στον επόμενο χρόνο η Πειραιώς Μεσίτες Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών ΑΕ. Πρωταρχικός στόχος της μεσιτικής είναι να στηρίξει το υφιστάμενο πελατολόγιο της Τράπεζας Πειραιώς, παρέχοντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της ασφαλιστικής διαδικασίας, από την πώληση μέχρι και το after sales service και την εξυπηρέτηση της ζημιάς.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της Πειραιώς Μεσίτες Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών, κ. Ιφιγένεια Καρίβαλη, η εταιρεία επενδύει στους ασφαλισμένους της και φροντίζει ώστε να εξασφαλίσει την πληρέστερη κάλυψη για τις επιχειρήσεις και να βρίσκεται δίπλα στον επιχειρηματία όταν χρειαστεί να αποζημιωθεί. Μιλώντας στο iw η κυρία Καρίβαλη επεσήμανε ότι:

 

  • Η αγορά πρέπει στο σύνολό της να αναβαθμίσει τα δίκτυά της σε επίπεδο εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας και να εστιαστεί στην επικοινωνία με τον ασφαλισμένο μετά τη σύναψη του συμβολαίου και την έλευση του κινδύνου.
  • Η ανάπτυξη των ασφαλίσεων που αφορούν σε εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον.
  • Θα μπορούσε η αγορά να κατευθυνθεί σε πολυασφαλιστήρια, που θα αποτελούσαν και πιο συμπαγείς λύσεις για τις επιχειρήσεις.

 

iw? Σε ποιους τομείς δίνει έμφαση η Πειραιώς Μεσίτες Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών;

Ιφιγένεια Καρίβαλη: Η Πειραιώς Μεσίτες Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών δραστηριοποιείται στον τομέα της ασφαλίσεως των εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων, έχοντας ως κύριο στόχο τη διαχείριση του επιχειρηματικού πελατολογίου της τράπεζας και του ομίλου. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε μεγάλο πελατολόγιο από τον ευρύτερο βιομηχανικό και εμπορικό χώρο καθώς και από τον τομέα των υπηρεσιών.

Στον σχεδιασμό της εταιρείας για τον επόμενο χρόνο εντάσσεται η ανάπτυξη συνεργασιών με επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα –με βραχίονα το πρόγραμμα της συμβολαιακής γεωργίας που στηρίζεται από την τράπεζα– καθώς και με εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες πιστεύουμε ότι έχουν προοπτικές και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Σε επίπεδο υπηρεσιών, αυτό που θεωρούμε ότι είναι σημαντικό, και στο οποίο πάντα εστιάζουμε, είναι η πλήρης και σωστή κάλυψη του ασφαλισμένου, απόρροια της ανάλυσης αναγκών και της διερεύνησης των κινδύνων.

 

iw? Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το μέλλον;

Ι.Κ.: Θα έλεγα ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη. Η πορεία όλων των επιχειρήσεων, σε όποιον κλάδο κι αν δραστηριοποιούνται, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Προς το παρόν, διαπιστώνουμε μια στάση αναμονής, με τους περισσότερους ασφαλισμένους να διατηρούν μεν τα ασφαλιστήριά τους –είτε γιατί έχουν βιώσει στην πράξη την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής κάλυψης είτε γιατί αναγνωρίζουν τη σημασία της προστασίας που αυτή τους παρέχει– παράλληλα όμως δεχόμαστε πιέσεις για σημαντική μείωση των ασφαλίστρων, όπως άλλωστε συμβαίνει γενικότερα.

 

iw? Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, θεωρείτε ότι υπάρχει ανάγκη για νέα ασφαλιστικά προϊόντα;

Ι.Κ.: Υπάρχει ανάγκη για σωστή ασφαλιστική κάλυψη. Νομίζω ότι πρέπει να πάμε τις υπηρεσίες ένα βήμα παραπάνω και να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία και αμεσότητα στα αιτήματα των πελατών. Αυτό χρειάζεται ο πελάτης σε αυτήν τη χρονική και οικονομική συγκυρία, να αισθάνεται ότι έχει δίπλα του τον διαμεσολαβητή και την ασφαλιστική εταιρεία. Επίσης, πιστεύω ότι οι πελάτες –και ιδιαίτερα οι μεσαίες επιχειρήσεις– θα προσανατολίζονταν σε πιο «συμπαγείς» μορφές συμβολαίων, όπως τα πολυασφαλιστήρια, παρέχοντας όλη την ασφαλιστική κάλυψη που χρειάζεται σε ένα «πακέτο» προγράμματος.

 

iw? Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική αγορά;

Ι.Κ.: Το κυριότερο πρόβλημα είναι η συρρίκνωση των εργασιών. Επιχειρήσεις είτε κλείνουν είτε αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να αναζητούν συνεχώς τρόπους μείωσης των εξόδων τους. Ως εκ τούτου, συρρικνώνεται συνεχώς η πίτα, δεν υπάρχει ικανό πεδίο δράσης, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται οι ίδιες ασφαλιστικές εργασίες. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει αδυσώπητος ανταγωνισμός μεταξύ διαμεσολαβούντων αλλά και ασφαλιστικών εταιρειών, με συνέπεια τη συνεχώς πτωτική τάση παραγωγής ασφαλίστρων, ιδιαίτερα στους γενικούς κλάδους.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης σε μερίδα των διαμεσολαβητών, που στρεβλώνει την εικόνα των καλών επαγγελματιών. Και εδώ πρέπει να στρέψει την προσοχή της η αγορά, ώστε να επενδύσει στους ανθρώπους της και στη συνεχή εκπαίδευσή τους.

 

iw? Πιστεύετε ότι στην έλλειψη καλών επαγγελματιών οφείλεται και η χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση, που είναι καθηλωμένη στο 2-3% τα τελευταία χρόνια;

Ι.Κ.: Οφείλεται και σε αυτό, αλλά και σε άλλους παράγοντες. Σίγουρα, η αγορά δεν έδειχνε τον απαιτούμενο επαγγελματισμό, με πολλούς ασφαλιστές να κυνηγούν την πώληση χωρίς να υπάρχει σεβασμός στον πελάτη. Ακόμη και σήμερα, είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν το προϊόν που προωθούν.

Ωστόσο, η περιορισμένη ασφαλιστική διείσδυση στην ελληνική αγορά οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως είναι η έλλειψη κινήτρων και φοροαπαλλαγών από την πλευρά της Πολιτείας.

 

iw? Τι προσφέρετε στον πελάτη;

Ι.Κ.: Μπορούμε να επιλέξουμε και να προτείνουμε στον πελάτη την ασφαλιστική κάλυψη που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του, που θα τον προστατεύσει την ώρα της ζημιάς. Η ομάδα μας έχει ικανά στελέχη, με εξειδίκευση στον χρηματοοικονομικό τομέα, στις ομαδικές ασφαλίσεις και τους υπόλοιπους κλάδους. Στηρίζουμε τους ασφαλισμένους μας με κάθε δυνατό τρόπο και σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθούμε ώστε να αποφύγει την έλευση ενός κινδύνου, παρέχοντας υπηρεσίες ανάλυσης κινδύνου από εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*