Μεγάλη υπερκάλυψη, χαμηλές τιμές για Alpha – Eurobank

Σημαντικά περισσότερα κεφάλαια από αυτά που χρειάζονταν για να ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συγκέντρωσαν Alpha Bank και Eurobank, κλείνοντας τα βιβλία προσφορών για τις αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων, οι πρώτες πληροφορίες για τα book building των δύο τραπεζών αναφέρουν ότι η μεν Alpha Bank πέτυχε κάλυψη κατά 140% του ζητούμενου ποσού, ενώ για την Eurobank το ποσοστό κάλυψης πλησίασε το 120%.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι τιμές διάθεσης των νέων μετοχών διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, περίπου 4 λεπτά για την Alpha και 2 λεπτά για την Eurobank.

Αυτό σημαίνει ότι θα εκδοθεί μεγάλος αριθμός νέων μετοχών και θα υποστούν σοβαρή αραίωση οι παλαιοί μέτοχοι, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι ιδιώτες. Με την ανακεφαλαιοποίηση αυτή, οι δύο τράπεζες ουσιαστικά ιδιωτικοποιούνται, καθώς το ποσοστό του ΤΧΣ αναμένεται να μειωθεί κάτω από 5% στην Eurobank και κάτω από 20% στην Alpha Bank.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank είχε συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες 2,56 δισ. ευρώ και από τη διάθεση μετοχών μέσω του βιβλίου προσφορών αντλεί 1,55 δισ. ευρώ, ενώ η διαφορά των 1,1 δισ. ευρώ καλύπτεται από την εθελοντική ανταλλαγή πιστωτικών τίτλων.

Αντίστοιχα, η Eurobank χρειαζόταν συνολικά 2,034 δισ. ευρώ και από τη διάθεση μετοχών σε ιδιώτες άντλησε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από τη μετατροπή πιστωτικών τίτλων σε μετοχές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*