Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εσωτερική αγορά για τα ατομικά – συνταξιοδοτικά προϊόντα

 

Στη δημιουργία δημιουργία εσωτερικής αγοράς για τα ατομικά- συνταξιοδοτικά προϊόντα, με στόχο την αύξηση των μακροπρόθεσμων επενδύσεων στην Ευρώπη, προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν στην Ελλάδα η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίζει το ρόλο και τις προοπτικές που μπορεί να προσδώσει στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας η ιδιωτική ασφάλιση.

Σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζει η Κομισιόν:

– τα προϊόντα θα διατίθενται διασυνοριακά από όλους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (ασφαλιστικές επιχειρήσεις, Τράπεζες, Συνταξιοδοτικά Ταμεία και διαχειριστές κεφαλαίων (asset management).
– τα προϊόντα θα έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά σε όλα τα κράτη μέλη όπως οι επενδυτικοί κανόνες και οι απαιτήσεις για ενημέρωση και επιχειρηματική συμπεριφορά. Κάποια χαρακτηριστικά όμως θα ρυθμίζονται σε εθνικό επίπεδο, όπως υποχρεωτικές εγγυήσεις, συμβουλή, ημερομηνία συνταξιοδότησης.
– τα προγράμματα θα θεωρούνται προϊόντα συσσώρευσης, επομένως η διαδικασία συνταξιοδότησης θα ορίζεται με βάση την εθνική νομοθεσία.

Σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν, η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΜΑ, τόνισε ότι, η EIOPA θεωρεί πως πέραν των επενδυτικών επιλογών που υπάρχουν όλοι οι πάροχοι θα πρέπει να προσφέρουν μία ή αρκετές προκαθορισμένες επιλογές (default) που θα περιλαμβάνουν κάποια μορφή παροχής εγγυήσεων μετριασμού του κινδύνου, καθώς και ότι oι πάροχοι θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες του κράτους μέλους υποδοχής στο οποίο σκοπεύουν να διανείμουν το προϊόν τους και ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί και η κάλυψη βιομετρικού κινδύνου.

Κατά την ίδια, οι εθνικές πρακτικές όσον αφορά τη διαδικασία συνταξιοδότησης, συμβουλής και ελάχιστης εγγυημένης απόδοσης θα πρέπει να διατηρηθούν, οι πελάτες θα πρέπει έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύουν για μακρές χρονικές περιόδους με περιορισμένη τη δυνατότητα πρόωρης εξαγοράς, η αλλαγή παρόχων θα πρέπει να προβλέπεται μόνο για συγκεκριμένες περιόδους, επίσης θα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή “same risks, same rules” για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων και οι πελάτες θα πρέπει να έχουν την επιλογή κάλυψης βιομετρικού κινδύνου ακολουθώντας την πρακτική του κλάδου ιδιωτικών συντάξεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*