200 δις δολ. σε ασφαλιστικές εξαγορές και συγχωνεύσεις

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών βρίσκεται η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ασφαλιστικό κλάδο και η τάση αναμένεται να συνεχιστεί εάν δεν αλλάξουν ουσιαστικά τα δεδομένα εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, που υπολογίζει την αξία των deals που ανακοινώθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 στα 200 δισ. δολ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s, καταλυτικά για τους ασφαλιστικούς “γάμους” λειτουργεί το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και οι αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου προς το αυστηρότερο. Οι παράγοντες αυτοί έχουν οδηγήσει πολλούς ομίλους να εξετάσουν πωλήσεις μονάδων τους, ενώ το φθηνό κόστος δανεισμού και η επιθυμία για δημιουργία οικονομικών κλίμακας και επέκταση σε αναπτυσσόμενες αγορές ενθαρρύνουν τους υποψήφιους αγοραστές.

“Εκτιμούμε ότι ο ρυθμός εξαγορών και συγχωνεύσεων θα επιβραδυνθεί μόνο εάν τα επιτόκια αυξηθούν σημαντικά ή τα χρηματιστήρια καταγράψουν δραματική διόρθωση”, λέει ο Simon Harris, Διευθυντής της Moody’s Global Insurance. “Πλην όμως θεωρούμε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διεθνώς και τα deals που χρηματοδοτούνται με δανεικό χρήμα θα είναι ελκυστικά για μερικά χρόνια ακόμα…”.

Η Moody’s παρατηρεί ότι πολλοί ασφαλιστικοί όμιλοι σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν την ανάγκη να αυξήσουν το μέγεθός τους και να ενισχύσουν την αποδοτικότητά τους για να αντισταθμίσουν τις παρενέργειες από το περιβάλλον χαμηλών επενδυτικών αποδόσεων (ιδίως στον κλάδο ζωής) και από την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα που πλήττει κυρίως τον αντασφαλιστικό κλάδο. Οι τάσεις αυτές ενισχύονται από τις νέες ρυθμίσεις (Solvency II στην Ευρώπη, αλλαγή του πλαισίου για την παροχή υπηρεσιών υγείας στις ΗΠΑ).

Οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές συμφωνίες φέτος αφορούν την αγορά των ΗΠΑ: Πρόκειται για την εξαγορά της  Cigna  από την Anthem, ύψους 54 δισ. δολ. και τους  “γάμους” Aetna-Humana, ύψους 37 δισ. δισ. δολ και ACE Ltd-Chubb Corp, ύψους 29 δισ. δολ. Υπήρξαν ωστόσο και σημαντικά διασυνοριακά deals, όπως η εξαγορά της βρετανικής Guardian Holdings Europe από την ελβετικη Swisse Re έναντι 2,5 δις. δολ. και η εξαγορά της επίσης βρετανικής Amlin από την ιαπωνική Mitsui-Sumitomo έναντι 5 δις. δολαρίων.

Πρωταγωνίστριες στις διασυνοριακές συμφωνίες αναδεικνύονται οι κινεζικές ασφαλιστικές: Η κινεζική Anbang “φλερτάρει” την αμερικανική Fidelity & Guaranty Life, έχοντας προηγουμένως εξαγοράσει την κορεατική Tongyang Life, την ολλανδική Vivat και τις βελγικές Fidea και Delta Lloyd. Η συμπατριώτισσά της Fosun προχώρησε φέτος στην εξαγορά των αμερικανικών ασφαλιστικών Ironshore και  Meadowbrook Insurance Group. Στην Ευρώπη, η Fosun έχει εξαγοράσει την πορτογαλική Fidelidade, του ασφαλιστικού βραχίονα της Banco Espirito Santo που κατέρρευσε το καλοκαίρι του 2014. Τέλος, η τρίτη της «παρέας» Minsheng ανακοίνωσε τον Ιούλιο την εξαγορά της σουηδικής αντασφαλιστικής εταιρείας Sirius International έναντι 2,2 δις. δολ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*