Τράπεζες: Η «αξονική» των stress tests

Κεφαλαιακές ανάγκες 14,4 δισ. στο δυσμενές σενάριο και 4,391 στο βασικό έδειξε το stress test της ΕΚΤ.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η Alpha Bank εμφανίζει την καλύτερη εικόνα από όλες τις τράπεζες στο βασικό σενάριο, καθώς προκύπτει ανάγκη για μόλις 263 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Eurobank εμφανίζει τις μικρότερες συνολικά κεφαλαιακές ανάγκες, έχοντας το πλεονέκτημα στην περίπτωση που οι ΑΜΚ αφορούν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών.
Οι υψηλότερες ανάγκες προκύπτουν για την Πειραιώς. Τραπεζικές πηγές λένε ότι αυτό οφείλεται στο ότι η τράπεζα δεν κλείστηκε στον εαυτό της σηκώνοντας τείχη και συνέχισε να στηρίζει καινοτομίες και κρίσιμους για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας κλάδους, όπως και στο ότι η μεθοδολογία των φετινών stress tests στην Ελλάδα θεώρησε (αδικαιολόγητα) υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, πριν από 2 χρόνια, αποπλήρωσε προς το ελληνικό Δημόσιο τις προνομιούχες μετοχές που είχε λάβει ως κεφαλαιακή ενίσχυση το 2008. Αναλυτικά:

• Alpha Bank: 263 εκατ. στο βασικό και 2,743 δισ. στο δυσμενές.
• Eurobank: 339 εκατ. στο βασικό και 2,122 δισ. στο δυσμενές.
• Εθνική: 1,576 δισ. στο βασικό και 4,6 δισ. στο δυσμενές.
• Πειραιώς 2,213 δισ. στο βασικό και 4,933 δισ. στο δυσμενές.

Εκτός «παιχνιδιού» οι Έλληνες επενδυτές

Τη στιγμή που στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, σύμφωνα με τους χρηματιστές, επιβάλλεται η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, προκειμένου οι Έλληνες επενδυτές να δραστηριοποιηθούν, ώστε να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, να συμμετάσχουν έπειτα από πολύ καιρό με τις συναλλαγές τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών και να συμβάλουν στην κάλυψη της ρευστότητας με όσα χρήματα αυτοί επιθυμούν και είναι διατεθειμένοι να τοποθετήσουν.
Ο Αλέξανδρος Σίνος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Solidus Securities ΑΕΠΕΥ, τονίζει ότι, σύμφωνα με τις περισσότερες ενδείξεις, οι υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών θα αποκλειστούν από τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, λόγω capital controls, και θα οδηγηθούν σε μιαν άνευ προηγουμένου απομείωση των θέσεών τους. Με τον τρόπο αυτό, οι ιδιώτες Έλληνες επενδυτές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τις νέες μετοχές που θα εκδοθούν στους ίδιους όρους και στις ίδιες τιμές με τους διεθνείς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στα βιβλία προσφορών. Σύμφωνα με τον κύριο Α. Σίνο, η πρακτική αυτή είναι απαράδεκτη, καθώς οι ιδιώτες μικροεπενδυτές στο παρελθόν στήριξαν τις τράπεζες με τις καταθέσεις τους αλλά και συμμετείχαν μαζικά στις προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Η πρακτική αυτή καταργεί την αρχή της ίσης μεταχείρισης των επενδυτών και πλήττει βάναυσα τον ήδη ταλαιπωρημένο θεσμό της χρηματιστηριακής επένδυσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*