Προχειρότητα και «εκθέσεις ιδεών» δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της κρίσης

 

Για πολλοστή φορά τον τελευταίο καιρό γινόμαστε θεατές σε ένα θέατρο του παραλόγου, που εκτυλίσσεται στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Την ώρα που οι δανειστές πιέζουν όλο και περισσότερο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να «απελευθερώσουν» τη δόση των 2 δις ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί τελείως ερασιτεχνικά.

Τι μπορεί να πει κανείς για όλα όσα ακούμε σχετικά με τα ισοδύναμα που έχει υποσχεθεί το οικονομικό επιτελείο, ώστε να μην ισχύσει η επιβολή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση; Τελευταίο σενάριο, η κατακόρυφη αύξηση των τελών κυκλοφορίας, ώστε να βρεθεί το απαραίτητο ποσό ή μέρος αυτού. Είχαν προηγηθεί άλλες φαεινές ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι. Από την άλλη μαθαίνουμε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές, για να μην πέσει το βάρος της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, στις μειώσεις των συντάξεων. Έχει σκεφθεί κανείς τις συνέπειες αυτής της πρακτικής; Δηλαδή με ένα ακόμα χτύπημα στην επιχειρηματικότητα, θα βελτιωθεί η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία; Είναι τουλάχιστον περίεργο ότι κανείς από το οικονομικό επιτελείο δεν έχει υπολογίσει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την απασχόληση και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το φαινόμενο της «μαύρης» εργασίας.

Δυστυχώς συνεχίζεται το παράδοξο να εξετάζονται ιδέες και προτάσεις που αντί να μπορούν να λειτουργήσουν ως ισοδύναμα στα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν γίνει, να υπάρχει ορατός ο κίνδυνος ακόμα μεγαλύτερης επιβάρυνσης του παραγωγικού ιστού της χώρας εφόσον εφαρμοστούν. Φαίνεται ότι οι «μαθητευόμενοι μάγοι» δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα την κρισιμότητα της κατάστασης και τις επιπτώσεις που έχουν οι επιλογές τους σε μία ολόκληρη κοινωνία. Θα έπρεπε να έχουν λάβει ήδη τα μηνύματα της αγοράς αλλά και των πολιτών, σχετικά με τις μειωμένες αντοχές, την ανύπαρκτη πλέον φοροδοτική ικανότητα και τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας έχει τονίσει κατ΄επανάληψη ότι απαιτείται ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ένα αναπτυξιακό σχέδιο, ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους ο καταστροφικός κύκλος της ύφεσης. Η κρίση που έχει προκαλέσει τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο το σύνολο των επιχειρήσεων, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με «σχέδια επί χάρτου» και «εκθέσεις ιδεών» όπου ο καθένας καταθέτει και από μία πρόταση και εφόσον δεν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις προχωρά προς εφαρμογή. Δεν έχουμε ακούσει τίποτα ως τώρα για νοικοκύρεμα του σπάταλου κράτους ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια. Δεν αναφέρει κανένας υπεύθυνος την ανάγκη τόνωσης της επιχειρηματικότητας, ώστε να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα από νεοφυείς επιχειρήσεις που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας. Δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα κανένας σχεδιασμός για την προστασία όσων επιχειρήσεων έχουν καταφέρει να αντέξουν έως σήμερα στην κρίση.

Ας καταλάβουν επιτέλους οι κυβερνώντες ότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούν πολίτες, επαγγελματίες και επιχειρηματίες ως πειραματόζωα και ας καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να βρουν τις λύσεις εκείνες που θα βοηθήσουν στην αναστροφή του κλίματος και στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*