ΧΑ: Τα επόμενα «στοιχήματα»

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να καταφέρνει να καταγράψει νέο υψηλό για την περίοδο από τα capital controls και μετά.

Ο πρώτος στόχος για τον Γενικό Δείκτη επιτεύχθηκε (710 μονάδες) με αυξημένο τζίρο για τα δεδομένα της περιόδου και σημαντική βοήθεια στη βελτίωση του κλίματος από τις τραπεζικές μετοχές. Τεχνικά, κρίσιμη είναι η οριστική διάσπαση των 710 μονάδων, για να απεγκλωβιστεί οριστικά ο Γενικός Δείκτης από το εύρος διακύμανσης από τα capital controls και μετά. Αν διασπαστούν τα επίπεδα των 710 μονάδων, επόμενες αντιστάσεις υπάρχουν στις 730 και στις 750 μονάδες.
Επόμενος στόχος για τον Γενικό Δείκτη –του οποίου μια διάσπαση θα άλλαζε τη μεσοπρόθεσμη πορεία του– είναι οι ΚΜΟ 200 ημερών. Σήμερα, ο απλός βρίσκεται στις 773 μονάδες και ο εκθετικός στις 784 μονάδες, με πτωτική πορεία. Ενδιάμεσος στόχος οι είναι οι 730 μονάδες, που είναι το μέσο της μεγάλης πτώσης της πρώτης μέρας επαναλειτουργίας της αγοράς και πρώην στηρίξεων και χαμηλών του τρέχοντος έτους, ενώ σε οποιαδήποτε διόρθωση οι 680 μονάδες θα πρέπει να κρατήσουν, για να μη χαθεί η ανοδική βραχυχρόνια τάση.
Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την τρέχουσα εβδομάδα και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου έχουν οδηγήσει βραχυπρόθεσμους επενδυτές στο να τοποθετούνται στις τραπεζικές μετοχές και να παίρνουν θέση ενόψει των ανακεφαλαιοποιήσεων. Με την άνοδο αυτή, βελτιώνονται οι αποτιμήσεις και το κλίμα για τις αυξήσεις κεφαλαίου, η κάλυψη των οποίων από τους ιδιώτες αποτελεί το πιο κρίσιμο στοίχημα της περιόδου. Οι φήμες για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν βοηθούν στην ανοδική κίνηση, όμως οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί στα όσα διαδίδονται.
Η διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, η κοινή εκτίμηση με τους εταίρους για μικρότερη ύφεση φέτος δρουν συμπληρωματικά στη βελτίωση του κλίματος και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ενώ και το γεγονός ότι ανοίγουν δύσκολα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, αυξάνουν την αισιοδοξία για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Από την άλλη πλευρά, τα πραγματικά δεδομένα είναι ιδιαιτέρως σκληρά: το τελευταίο τρίμηνο (με την παράταση του α’ διμήνου του νέου έτους) απαιτείται να συγκεντρωθούν φορολογικά έσοδα 19 δισ. ευρώ. Την ψήφιση του ενός τρίτου των 49 προαπαιτουμένων θα πρέπει να ακολουθήσει πολύ σύντομα η ψήφιση και των επόμενων. Οι ιδιωτικοποιήσεις –με πλέον πιεστική εκείνη του ΟΛΠ– πρέπει άμεσα να προωθηθούν, για να βελτιώσουν το κλίμα και στην οικονομία και στην αγορά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*