Α. Σαρρηγεωργίου: Χρονιά μεγάλων ανατροπών το 2016 για την ασφαλιστική αγορά

 

 

 

Ως τη χρονιά με τις μεγάλες ανατροπές, ως το 12μηνο που θα προκαλέσει σειρά εξαγορών και των συγχωνεύσεων και κατά συνέπεια τη ριζική αναμόρφωση του χάρτη των ασφαλειών, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, το 2016, θεωρώντας ότι ο κλάδος θα εισέλθει στην τελική ευθεία για την αναζήτηση των κεφαλαίων που απαιτεί το Solvency II.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στο IW, μπορεί το νέο εποπτικό περιβάλλον να τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016, ωστόσο όμως όποιες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν οργανωθεί βάσει των όσων επιτάσσει η σχετική οδηγία, θα έχουν ένα 12μηνο, δηλαδή όλο το 2016, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται ώστε να προσαρμοστούν πλήρως στο νέο καθεστώς.

Όπως εξηγεί, η κινητικότητα στην ασφαλιστική αγορά θα είναι μεγάλη το 2016, όχι μόνο λόγω του Solvency II, αλλά και του γεγονότος ότι ο κλάδος θα έχει κλείσει ένα πολύ κρίσιμο 12μηνο, αυτό του 2015, από το οποίο υπέστη ισχυρές πιέσεις λόγω της τραπεζικής αργίας, των capital controls, των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, του κακού οικονομικού κλίματος και της αρνητικής ψυχολογίας των καταναλωτών.

Το πάγωμα των unit linked προϊόντων αποκάλυψε την πραγματική εικόνα της ασφαλιστικής αγορά, που συνεχίζει να χάνει παραγωγή λόγω της κρίσης στην οποία έχει τα τελευταία χρόνια περιέλθει η ελληνική οικονομία, αναφέρει και προσθέτει ότι, πέρα από τα εισαγόμενα στον κλάδο προβλήματα, όπως οι απώλειες που κατέγραψε η αγορά στον τομέα των επενδύσεων, ζητήματα γέννησαν και οι ίδιες οι ασφαλιστικές, με βασικότερο αυτό των αδικαιολόγητων μειώσεων στα τιμολόγια του κλάδου Αστικής Ευθύνης Οχημάτων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι, τους τελευταίους μήνες ο πόλεμος τιμών έχει περιοριστεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι η αγορά δεν θα αργήσει να ισορροπήσει.

Πάντως, κατά τον κ. Σαρρηγεωργίου, όποιες παραδοχές κι αν κάνουν τα στελέχη των ασφαλιστικών ομίλων, γίνονται υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει, ότι η χώρα δεν θα βρεθεί εκ νέου μπροστά στον κίνδυνο του grexit και ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη με την περιπέτεια των πρόωρων εκλογών που ως συνέπεια έχει το «πάγωμα» της κατανάλωσης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*