Οι ρυθμίσεις της οδηγίας IDD για τη διαμεσολάβηση

Τρεις γενικούς στόχους έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συμφωνία της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για το κείμενο της οδηγίας σχετικά με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, που φέρει την ονομασία Insurance Distribution Directive-IDD.

 

Ειδικότερα, πρόκειται για:

 

–          Τη δημιουργία συνθηκών απαραίτητων για τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των διαμεσολαβητών των ασφαλιστικών προϊόντων.

–          Την ενδυνάμωση της προστασίας των ασφαλισμένων και ιδιαίτερα αυτών που έχουν προβεί στην αγορά ασφαλιστικών προϊόντων ζωής με επενδυτικά στοιχεία.

–          Τη βελτίωση των ρυθμίσεων για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση με στόχο τη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, οι κυριότερες ρυθμίσεις που εισάγει η νέα οδηγία για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι οι ακόλουθες:

 

–          Επέκταση του πεδίου εφαρμογής σε όλα τα κανάλια διανομής συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων ασφαλιστικών επιχειρήσεων (απευθείας πωλήσεις) και εκείνων που πωλούν ασφαλιστικά προϊόντα συμπληρωματικά της κύριας απασχόλησής τους προβλέποντας ανάλογες απαιτήσεις.

–          Αναγνώριση, διαχείριση και μετριασμό της σύγκρουσης συμφερόντων.

–          Ενίσχυση των διοικητικών κυρώσεων καθώς και των μέτρων που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση παραβίασης βασικών διατάξεων.

–          Ενίσχυση της καταλληλότητας και αντικειμενικότητας της ασφαλιστικής συμβουλής.

–          Διασφάλιση της καταλληλότητας των επαγγελματικών προσόντων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών όσον αφορά στην πώληση σύνθετων προϊόντων.

 

Σημειώνεται ότι εφόσον ολοκληρωθεί η νομική και γλωσσολογική επεξεργασία της οδηγίας, το σχετικό κείμενο θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς ψήφιση σε πρώτη ανάγνωση και κατόπιν στο Συμβούλιο προς τελική υιοθέτηση, ώστε το τελικό πλαίσιο να δημοσιευθεί το Δεκέμβριο του 2015. Τα κράτη μέλη θα έχουν κατόπιν δύο χρόνια στη διάθεσή τους για την ενσωμάτωση της οδηγίας στην εθνική τους νομοθεσία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*