Τράπεζες: Σε νέες περιπέτειες…

 

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά τη σταθεροποίηση που επιτεύχθηκε το 2014, έχει εισέλθει το 2015, εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, σε νέες, μεγάλες περιπέτειες.

 

Το 2014, οι τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, σταθεροποιήθηκαν. Επανέκτησαν την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και πραγματοποίησαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ. Πέρασαν επίσης με επιτυχία την άσκηση συνολικής αξιολόγησης που διεξήγαγε η ΕΚΤ, με ιδιαίτερα αυστηρές παραδοχές και μηδένισαν την εξάρτησή τους από τον μηχανισμό έκτακτης στήριξης της ΕΚΤ (Emergency Liquidity Assistance–ELA).

Επιπλέον, στα τέλη του 2014, η αγοραία κεφαλαιοποίηση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στα τραπεζικά ιδρύματα είχε διαμορφωθεί περίπου στα 15 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση αυτή, δυστυχώς, άλλαξε ριζικά το 2015. Το τραπεζικό σύστημα βρέθηκε αντιμέτωπο με τεράστιους κινδύνους. Κινδύνους που διογκώθηκαν μετά την πρόσφατη τραπεζική αργία και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς. Η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών επιδεινώθηκε, καθώς αυξήθηκαν ραγδαία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι διεθνείς αγορές έκλεισαν, ενώ, επί της ουσίας, δεν γίνονταν πράξεις στη διατραπεζική αγορά με ξένους αντισυμβαλλομένους ούτε έναντι ενεχύρου. Σημειωτέον ότι οι αγορές έκλεισαν σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή περίοδο διεθνώς, με το κόστος χρήματος να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες.

Όλα αυτά, που οφείλονται σε πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, επηρέασαν αρνητικά το α’ εξάμηνο του 2015 τόσο τη ρευστότητα όσο και τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι, σήμερα, η χρηματοδότηση των τραπεζών να γίνεται κυρίως μέσω του ευρωσυστήματος. Έτσι, η χρηματοδότηση μέσω του ELA διαμορφώνεται πλέον περίπου στα 87 δισ. ευρώ, από μηδέν στο τέλος του 2014, ενώ η συνολική χρηματοδότηση μέσω του ευρωσυστήματος διαμορφώνεται περίπου στα 127 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας, για πρώτη φορά, το ύψος των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Παράλληλα, καθίσταται αναγκαία και μια νέα, μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Τα σενάρια κάνουν λόγο για αυξήσεις κεφαλαίου που θα κυμαίνονται από 9 έως και 16 (το πολύ) δισ., αν και υπάρχουν αισιόδοξες πλευρές που θέλουν τις αυξήσεις να μην ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.

Με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση που θα γίνει μέσω του ΤΧΣ, με ένα σενάριο αυξήσεων κεφαλαίου περίπου 10-11 δισ., το ΤΧΣ, δηλαδή το Δημόσιο, θα κατέχει πάνω από το 80% των μετοχών του τραπεζικού κλάδου (σήμερα κατέχει το 56%). Οι ιδιώτες περιορίζονται στο υπόλοιπο 20%. Αν όλα εξελιχθούν με το θετικό σενάριο, οι ιδιώτες μέτοχοι που έχασαν για μία ακόμη φορά τα λεφτά τους, θα οδηγηθούν στην απόφαση να βάλουν και νέα κεφάλαια, προκειμένου να διατηρήσουν την ελπίδα πως σε βάθος χρόνου θα… ρεφάρουν.

 

 

 

Πηγή: ΧΡΗΜΑ week

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*