Η άρση των  capital controls θα φέρει νέα άνοδο  στο bancassurance

Το ελληνικό Bancassurance δείχνει ότι μπορεί να επιστρέψει σε ανοδικούς ρυθμούς στις  πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο status quo στον τραπεζικό κλάδο μετά την ολοκλήρωση των  ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών. Μέχρι και τον Ιούνιο 2015 (όταν ξεκίνησαν τα capital controls) οι πωλήσεις ασφαλιστικών προιόντων μέσω τραπεζικών δικτύων ήταν σταθερά αυξανόμενες και έφταναν στο σύνολο της αγοράς το 30% επί του συνόλου των ασφαλιστικών πωλήσεων κατ’ εκτίμηση αφού νούμερα από την Τράπεζα της Ελλάδας δεν υπάρχουν. Τα capital controls φρέναραν τους ρυθμούς ανάπτυξης των πωλήσεων των τραπεζο-ασφαλιστικών προιόντων αλλά οι τράπεζες και η αγορά εκτιμούν ότι όταν επανέλθουν οι τράπεζες σε πρότερη κατάσταση και αρθούν  οι έλεγχοι κεφαλαίων. Ήδη η λειτουργία του ebanking για την πληρωμή των ασφαλίστρων έφερε ακόμη κοντύτερα τους ασφαλισμένους με την τραπεζική λειτουργία , εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

 

Μοντέλο  ΕΤΕ-Εθνικής Ασφαλιστικής

Στόχος της Τράπεζας είναι η Εθνική Ασφαλιστική να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κάλυψη των αναγκών που δημιουργούνται στην ασφαλιστική αγορά και στους καταναλωτές συμβάλλοντας στην προαγωγή και ανάπτυξη του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης. Κατά το τελευταίο συνέδριο πωλήσεων έγιναν αναφορές στην κομβικής σημασίας Εθνικής Ασφαλιστικής για την Τράπεζα, τονίζοντας  πως ο μέτοχος (ΕΤΕ)  ήταν και θα παραμείνει στο πλευρό της εταιρίας στην προσπάθεια της να αναπτύξει περαιτέρω τις εργασίες της. Το μοντέλο συνεργασίας ΕΤΕ-Εθνικής Ασφαλιστικής θεωρείται από τα πλέον πετυχημένα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά αλλά υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Σήμερα η Εθνική Ασφαλιστική συνεισφέρει σε μεγάλο ποσοστό στα αποτελέσματα του μητρικού ομίλου τόσο σε επενδύσεις και assets όσο και σε κερδοφορία. Η ΕΤΕ με τη σειρά της προσφέρει στην θυγατρική ασφαλιστική της ένα τεράστιο δίκτυο πωλήσεων  500 και πλέον τραπεζικών καταστήματων πανελλαδικά. Οι πωλήσεις ασφαλιστικών προιόντων μέσα από το τραπεζικό δίκτυο για το 2104 άγγιζαν το 30% περίπου επί των συνολικών πωλήσεων ενώ από τον Ιούνιο 2015 και μετά οι πωλήσεις έχουν μειωθεί εξαιτίας των capital controls.  Ο όμιλος ευελπιστεί ότι μετά την άρση των capital controls θα επιστρέψει σε ανοδικό κανάλι.

Όμιλος Πειραιώς

 

Ο όμιλος Πειραιώς έχει διευρύνει τα τελευταία χρόνια τις εργασίες του στο Bancassurance λειτουργώντας κυρίως την Πρακτορειακή και την Μεσιτική. Το μερίδιο της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε πρωτιά με μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα που προσέγγισε το 30%. Το συνολικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο του ομίλου ανήλθε σε 222 εκατ. ευρώ για το 2014 ενώ τα προβλεπόμενα συνολικά μεικτά έσοδα από τις ασφαλιστικές εργασίες ανήλθαν σε 34 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 28% από την προηγούμενη χρονιά.  Η μονάδα Bancassurance της Τράπεζας Πειραιώς συστάθηκε το 2008 με στόχο την ανάπτυξη συστηματικών πωλήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό , κυρίως μέσω των καταστημάτων αλλά και μέσω εναλλακτικών καναλιών επικοινωνίας. Έχει δημιουργήσει εξαιρετικές στρατηγικές συνεργασίας με την NN Ζωής και την Ergo.  Οι δύο εταιρείες που εξειδικεύονται στις πωλήσεις ασφαλιστικών προιόντων είναι η Πειραιώς Πρακτορειακή η οποία διαχειρίζεται τις αποκλειστικές συνεργασίες  με τις δύο εταιρείες (NN και ERGO) αξιοποιώντας το πελατολόγιο της τράπεζας.  Η Πειραιώς Μεσίτες Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών είχε κύκλο εργασιών το 2014 περίπου 9 εκατ. ευρώ.

Εurolife

H Εurolife έχει καταφέρει να μοιράσει και να ισορροπήσει την ανάπτυξή της ανάμεσα στο Agency και στο τραπεζικό δίκτυο. Ιδιαίτερα ανοδικά κινείται τα τελευταία χρόνια στις ασφαλίσεις αστικής ευθύνης αυτοκινήτου έχοντας πολλαπλασιάσει τα μερίδια αγοράς της ενώ διατηρεί ανοδικούς ρυθμούς και στις πωλήσεις συνταξιοδοτικών και επενδυτικών προιόντων που παλαιότερα αποτελούσαν και την core business.  Η Eurolife είναι η πλέον κερδοφόρα θυγατρική εταιρεία του ομίλου συνεισφέροντας σημαντικά στην ομιλική εικόνα. Η άρση των capital controls μέχρι το τέλος του χρόνου θα βοηθήσει να επιστρέψει στους προηγούμενους ανοδικούς της ρυθμούς

Alpha Bank

Η Alpha Bank έχει δημιουργήσει ένα πετυχημένο μοντέλο συνεργασίας με την ΑΧΑ ενώ έχει και την Alpha Life η οποία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στον χώρο των ασφαλίσεων τον πρώτο εξάμηνο του 2010 με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των τραπεζοασφαλιστικών εργασιών του Ομίλου. Έχει επίσης εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο της με τις ασφαλιστικές εργασίες από τη City Group σε συνεργασία με τη MetLife. Οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρει απευθύνονται σε ανθρώπους που επιθυμούν να εξασφαλίσουν μεσομακροπρόθεσμα ένα πρόσθετο κεφάλαιο ή ένα συμπληρωματικό εισόδημα κατά την περίοδο της συνταξιοδοτήσεως. Το στοίχημα του τραπεζικού ομίλου είναι να αναπτυχθούν οι συνέργειες ανάμεσα στη τράπεζα, την Alpha Life και την AXA στα συνταξιοδοτικά προιόντα σε μία ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο και για τις τράπεζες (λόγω capital controls και ανακεφαλαιοποιήσεων) και για την κοινωνική ασφάλιση. Ευελπιστούν ότι μετά την ολική άρση των capital controls θα αρχίσει να αποδίδει το business plan.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*