Οι κίνδυνοι για τράπεζες και καταθέτες

Είναι αλήθεια ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες; Είναι τόσο όσο και οι εγγυήσεις για μη «κούρεμα» των καταθέσεων, όπως τονίζει στο ΧΡΗΜΑ Week τραπεζικός παράγοντας.

 

Τυπικά, το ελληνικό κράτος εγγυάται τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Η Ελλάδα σήμερα μπορεί να εγγυηθεί περίπου 100 δισ. καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ; Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, το οποίο δεν μπορεί να εγγυηθεί πάνω από 1 δισ., θα διασφαλίσει καταθέσεις 100 δισ. ευρώ;

Μπορεί στην κυβέρνηση να εξορκίζουν τις πληροφορίες για «κούρεμα» των καταθέσεων, αλλά οι τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 30 με 40 δισ. για την ανακεφαλαιοποίησή τους αν η πτώχευση της χώρας οδηγήσει και στη δική τους πτώχευση. Την εκτίμηση αυτή κάνουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς, συναρτώντας τη με την έκθεση των τραπεζών σε ομόλογα, δάνεια και εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Αν η ΕΚΤ κρίνει τις τράπεζες αναξιόπιστες και αναστείλει τον ELA, η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία εναλλακτική πέραν της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών. Τότε, ίσως, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει μεταξύ του bail in –για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες– και της… τύπωσης νέου νομίσματος. Η ΕΚΤ μπορεί διακόψει τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης των ελληνικών τραπεζών, τον ELA, το αργότερο ώς τις 20 Ιουλίου, δηλαδή κατά την ημερομηνία που η Ελλάδα οφείλει να αποπληρώσει στην ευρωτράπεζα το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ. Αυτή η κίνηση της ΕΚΤ θα «φέρει» ζημίες άνω των 30 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμά η Barclays. Αυτό θα καταστρέψει σχεδόν πλήρως την αξία των μεριδίων που έχουν στην κατοχή τους οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα, στον απόλυτο έλεγχο των δανειστών κινδυνεύει να περάσει το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Επιπλέον, οι εγχώριες τράπεζες, με την Ελλάδα να βρίσκεται εκτός προγράμματος και σε τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους, κινδυνεύουν να κριθούν ως αφερέγγυες και να ενεργοποιηθούν διαδικασίες εκκαθάρισης. Έτσι, άμεσος είναι ο κίνδυνος το ελληνικό Δημόσιο να χάσει το σύνολο των μετοχών των εγχώριων τραπεζών, καθώς αυτές έχουν δοθεί ως εγγυήσεις στους δανειστές. Σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση που είχε υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η κυβέρνηση είχε παραχωρήσει ως εγγύηση τις μετοχές των τραπεζών του ΤΧΣ. O EFSF μπορεί να κάνει απαιτητά τα κεφάλαια που έχει χορηγήσει και να πάρει τον έλεγχο των μετοχών των τραπεζών που έχουν δοθεί ως εγγύηση. Έτσι, ο EFSF μπορεί ακόμη και αύριο το πρωί να πάρει τον έλεγχο του 67% των μετοχών της Πειραιώς και της Alpha Bank, το 55% της Εθνικής και το 35% της Eurobank με το ελληνικό Δημόσιο να χάνει σε μια στιγμή περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*