Β. Κορκίδης: Ανάγκη για βελτίωση του νόμου περί ληξιπρόθεσμων οφειλών

Συνοψίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά σημεία του νόμου o Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αφήνει εκκρεμότητες και την ανάγκη περαιτέρω βελτιωτικών ρυθμίσεων αναφορικά με τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας και οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν ακόμα περισσότερους μικρομεσαίους, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την εισπραξιμότητα Δημόσιων και Ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το πλαίσιο απομείωσης των προσαυξήσεων από τόκους και πρόστιμα χαρακτηρίζεται αρκετά γενναιόδωρο και ευέλικτο, όμως πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τους συνεπείς φορολογούμενους και εργοδότες, γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις, ούτε σε αυτό το νομοσχέδιο αναγνωρίστηκε η μεγάλη συμβολή τους.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της συνομοσπονδίας, οι βασικές διατάξεις του νέου νόμου 4321/2015 για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία καταδεικνύουν την πρόθεση της Κυβέρνησης για εξομάλυνση των ανυπέρβλητων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και συνταξιούχοι. «Αδιαμφισβήτητα, οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να ανακουφίσουν εκατομμύρια συμπολιτών μας, ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται πως θα βελτιώσουν, τουλάχιστον έως ένα βαθμό, την υφιστάμενη και κοινώς αποδεκτή δυσλειτουργία της αγοράς».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γεγονός πως το θετικό περιεχόμενο που διέπει την πλειοψηφία των διατάξεων δε συνιστά επαρκή συνθήκη στην προσπάθεια καταπολέμησης χρόνιων παθογενειών της πραγματικής οικονομίας, οι οποίες έχουν επανειλημμένως εντοπιστεί και υποδειχθεί από την πλευρά των παραγωγικών φορέων. «Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ανταποκρινόμενη στο θεσμικό της ρόλο, επιχειρεί να αξιολογήσει τις θεσπισθείσες διατάξεις και να αναδείξει τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές επιδράσεις που αυτές συνεπάγονται στην προώθηση του εγχώριου επιχειρείν. Παράλληλα, ενημέρωσε για τις σχετικές θέσεις της τα αρμόδια Υπουργεία με επιστολές, όπου υπογραμμίζει μεν τα θετικά αλλά επισημαίνει και τις βασικές εκκρεμότητες που για άλλη μία φορά δεν νομοθετήθηκαν, αν και συνιστούν πάγια αιτήματα του εμπορικού κόσμου και επιβάλλεται να τύχουν αποδοχής από μελλοντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*