Με «σωληνάκια»

Η οικονομία εξακολουθεί να είναι με «σωληνάκια». Συνεχίζεται το «μαρτύριο της σταγόνας» από την ΕΚΤ και τα πάντα θα κριθούν από την πορεία των συζητήσεων στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα.

Μήπως έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ελληνική χρεοκοπία; O Αλέξης Τσίπρας διακινδυνεύει να οδηγήσει την Ελλάδα στην καταστροφή, και του απομένουν μόνο λίγες ημέρες για να τραβήξει τη χώρα του από το χείλος του γκρεμού, όπως προειδοποιεί η Wall Street Journal.

Έχουν περάσει έξι εβδομάδες από τότε που έγινε πρωθυπουργός. Στο διάστημα αυτό, η ελληνική οικονομία έκανε βουτιά. Μια δειλή ανάκαμψη σταμάτησε στο ξεκίνημά της: τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, κάτω από τον στόχο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, οι τράπεζες έχασαν περισσότερα από 20 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, τα επισφαλή δάνεια έχουν αυξηθεί και οι επενδύσεις έχουν παγώσει. Ανά πάσα στιγμή, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα.

Την ίδια ώρα, ο Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε τη διαδικασία της αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, που θα διαρκέσει σε πρώτη φάση επί ένα 18μηνο.

Είναι φανερό ότι η ελληνική οικονομία, που είναι απούσα από την ιστορική αυτή εξέλιξη, πρέπει το συντομότερο να ολοκληρώσει τις αναγκαίες διαδικασίες αξιολόγησής της, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει. Διαφορετικά, η συνέχιση της άγονης σπατάλησης χρόνου θα οδηγήσει σε πλήρη ασφυξία την οικονομία.

Η κυβέρνηση, αντί να κυβερνά, «απειλεί» με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή και ακόμη και πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία χάνει την ευκαιρία ενός ιστορικά φθηνού δανεισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*