Ταχύρυθμη είσοδος των ασφαλιστικών στο Συνταξιοδοτικό

Αέρας αισιοδοξίας διαπέρασε τις ασφαλιστικές εταιρείες με αφορμή τη δήλωση -αποκάλυψη- στην οποία προέβη, χθες, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, ότι οι αναλογιστικές μελέτες που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2014 για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έλαβαν υπʼ όψιν τους τα περιουσιακά στοιχεία αυτών, αλλά και τις αποδόσεις τους.

«Πρόκειται για αποκάλυψη η οποία ενισχύει την επιχειρηματολογία της ασφαλιστικής αγοράς, περί της ανάληψης από τον κλάδο ενός ενεργότερου ρόλου για τη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων, λόγω της τεχνογνωσίας την οποία διαθέτει, τόσο σε επίπεδο αναλογιστικών μελετών, όσο και σε ότι αφορά τη διαχείριση κεφαλαίων» τονίζουν στο IW στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών, που προσθέτουν ότι η Ένωση έχει τώρα μια ευκαιρία να επιχειρηματολογήσει υπέρ ενός πιο ενεργού ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Το γεγονός ότι, η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε να εφαρμόσει τη ρήτρα περί μηδενικού ελλείμματος, προβαίνοντας σε μειώσεις συντάξεων, βασιζόμενη σε λανθασμένα, «νοθευμένα», κατά τον κ. Ρωμανιά, στοιχεία, καταδεικνύει -από μία πλευρά- και την ανάγκη που υπάρχει να αλλάξει το πλαίσιο στο καθεστώς των συντάξεων και να μεταβεί από το αναδιανεμητικό σύστημα στο ανακεφαλαιοποιητικό και ταυτόχρονα να αποδοθεί σε νέους φορείς διαχείρισης των αποθεμάτων, σε εταιρείες δηλαδή με πολυετή εμπειρία στον τομέα και με τα κατάλληλα συστήματα κατάρτισης αναλογιστικών μελετών και διαχείρισης κεφαλαίων.

«Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι, οι περικοπές στις συντάξεις θα γινόντουσαν δίχως να έχουν υπολογιστεί στις αναλογιστικές μελέτες της προηγούμενης κυβέρνησης περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων, αξίας 2,7 δισ. ευρώ», τονίζεται, χαρακτηριστικά, και επισημαίνεται ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, προκειμένου να ανοίξει και επίσημα το θέμα των συντάξεων, τοποθετώντας το διάλογο σε να βάση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*