Οι χαώδεις διαφορές και το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ

[starbox]

Το μέλλον του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) και κατ΄ επέκταση των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκεται σε κίνδυνο.

Χρειάζεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και άμεσα καθώς με την ισχύ του νέου νόμου η οικονομική τροφοδότηση του ταμείου κρίνεται εξαρχής.

Η χρηματοδότησή του, η βιωσιμότητά του, η προοπτική του και η ανταπόδοση οφέλους στους εργαζόμενους, και ευρύτερα στον κλάδο είναι στον «αέρα».

Γι΄ αυτό και η ανάγκη εξεύρεσης λύσης είναι επιτακτική. Σίγουρα απασχολεί όλους το θέμα και σαφώς αναζητείται διέξοδος-λύση.

Ωστόσο υπάρχει ένα κώλυμα που πρέπει να ξεπεραστεί. Η Ένωση ΑΕΕ και η διοίκηση του Ταμείου πρέπει να καλύψουν την χαώδη διαφορά αντιλήψεων όσον αφορά το ύψος της χρηματοδότησης του Ταμείου.

Πρώτα, αυτό πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ τους και μετά να περάσουν στα «ψιλά» γράμματα.

Διότι το αν θα είναι αναδιανεμητικό ή κεφαλαιοποιητικό, και αν η χρηματοδότησή του θα εξαρτηθεί από την μισθοδοσία ή την παραγωγή είναι θέματα της «επόμενης ημέρας».

Ζήτημα μείζονος σημασίας αποτελεί το ύψος της χρηματοδότησης, που εξ όσων γνωρίζουμε υπάρχει πρόταση της Ομοσπονδίας ΑΣΕ για να καθοριστεί στο 75% του ύψους της καταργηθείσας.

Σε αυτή τη βάση θα διευκολυνθεί η συζήτηση. Διότι με τα άλλα θέματα που αναδεικνύουν επίσης χαώδεις διαφορές μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών εμφανίζεται περαιτέρω περιπλοκή.

Όμως για λόγους λειτουργικούς και αποτελεσματικότητας από κάπου να γίνει η αρχή. Και ενδείκνυται να είναι από τις εισφορές…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*