ΧΑ: Από τα «πάρτι» στην αβεβαιότητα

Η ανάγνωση του κειμένου των μεταρρυθμίσεων που δεσμεύεται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση συνιστά αναμφισβήτητη στροφή προς τον ρεαλισμό και χαιρετίστηκε από τη χρηματιστηριακή αγορά.

Όμως οι συνθήκες πολύ υψηλής μεταβλητότητας στις ελληνικές μετοχές θα διατηρηθούν, αφού μόλις τώρα θα αρχίσει η σε βάθος ανάλυση των ελληνικών προτάσεων στο Eurogroup, στο εσωτερικό της χώρας και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά και η συζήτηση για χρηματοδοτικό κενό της χώρας για το 2015, το οποίο τοποθετείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Με κέρδη 3,08% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα. Η συμφωνία στο Eurogroup έδωσε έντονη ανοδική αντίδραση (+9,81%) στη συνεδρίαση της Τρίτης, κέρδη τα οποία περιορίστηκαν σημαντικά στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις της εβδομάδας, καθώς στην αγορά επικράτησε ανησυχία για το σημαντικό δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό, η οποία αποτυπώθηκε κυρίως στην πορεία των τραπεζικών τίτλων.

Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο ρευστότητας, τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούν και γενικώς η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η Γερμανία απειλεί ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δεν θα ισχύει η 4μηνη παράταση.

Γενικώς το κλίμα έχει επιδεινωθεί. Ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε μια ισχυρή άνοδο, φθάνοντας ως τις παρυφές των 950 μονάδων, τα διογκούμενα προβλήματα δεν επιτρέπουν αυξημένη προσδοκία. Αντιθέτως, επαναφέρουν τον προβληματισμό για την τύχη της Ελλάδας. Τεχνικά, η επόμενη περιοχή στήριξης είναι τα επίπεδα των 820-850 μονάδων, τα οποία αν διασπαστούν καθοδικά, θα οδηγήσουν την αγορά προς τα χαμηλά έτους, ενώ αν η αγορά τα διακρατήσει, μπορεί να κινηθεί προς την περιοχή των 950 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε τον Φεβρουάριο με υψηλά κέρδη 21,96%. Θετικά βλέπει το αποτέλεσμα του Eurogroup η NBG Securities, ενώ τονίζει πως ο συμβιβασμός δεν είναι απαραίτητα κακός και προσθέτει ότι οι όποιες τριβές στην κυβέρνηση λόγω της συμφωνίας θα είναι διαχειρίσιμες.

Σε ό,τι αφορά το ΧΑ, η NBG Sec αναφέρει ότι είναι πολύ νωρίς για αγορά και διακράτηση (to buy and hold). Προτιμά την πώληση κυκλικών κλάδων (τράπεζες, κατασκευές, λιανική) στη φάση της ανάκαμψης της αγοράς. Αναφέρει ότι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο «προτιμά» ΟΤΕ, Jumbo και Grivalia. «Ψηφίζει» υπέρ της Motor Oil, που διαπραγματεύεται με discount έναντι των ανταγωνιστών. Αναμένει επίσης αναβαθμίσεις για την κερδοφορία της ΔΕΗ για τουλάχιστον δύο ακόμη τρίμηνα.

Για τις τράπεζες τονίζει ότι διαπραγματεύονται με discount 61% (P/BV 2015) έναντι του ανταγωνισμού, αλλά αντιμετωπίζουν πιέσεις σε θέματα ρευστότητας και πιθανή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*