Ο άγ(ρ)ιος Φεβρουάριος της Ελλάδας

Σύμφωνα με το Bloomberg, με τους Έλληνες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορέσει να επιβιώσει για λίγες μόνο ακόμη εβδομάδες και στο τέλος του Μαρτίου θα πρέπει να πάρει μια καθοριστικής σημασίας απόφαση: να δεχθεί μια σανίδα σωτηρίας, με τις προϋποθέσεις που έχει επανειλημμένα απορρίψει ή να αποχωρήσει από το ευρώ.

Ο πιο κρίσιμος μήνας για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας είναι ο Φεβρουάριος.
Με φόντο τη σκληρή στάση της Γερμανίας και τις πιέσεις της ΕΚΤ, η επικείμενη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να εξελιχθεί σε βαρόμετρο των εξελίξεων, που είτε θα οδηγήσουν σε νέα συμφωνία είτε ακόμη και σε ελληνική χρεοκοπία;

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ BLOOMBERG

Κομβικό σημείο αποτελεί η επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης να κόψει κάθε επαφή με την Τρόικα, τουλάχιστον με τη μορφή που είχε έως τώρα, αλλά και να μη δεχθεί άλλα δάνεια διάσωσης. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, ίσως οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα οικονομικό κραχ.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους που «γνωρίζουν πολύ καλά την οικονομική θέση της Ελλάδας», η χώρα μας μπορεί να ξεμείνει από χρήματα στις 25 Φεβρουαρίου! Σύμφωνα με το Bloomberg, με τους Έλληνες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορέσει να επιβιώσει για λίγες μόνο ακόμη εβδομάδες και στο τέλος του Μαρτίου θα πρέπει να πάρει μια καθοριστικής σημασίας απόφαση: να δεχθεί μια σανίδα σωτηρίας, με τις προϋποθέσεις που έχει επανειλημμένα απορρίψει ή να αποχωρήσει από το ευρώ.

«ΓΕΦΥΡΑ» Ή ΜΝΗΜΟΝΙΟ;

Η κυβέρνηση θα ζητήσει ένα πρόγραμμα-γέφυρα, όχι Μνημόνιο, που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αίτημα που φαίνεται να μη δέχονται οι εταίροι μας.
«Όχι» λέει η ευρωζώνη και στο ελληνικό αίτημα για επιπλέον έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων. Αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις βρίσκεται η νέα ελληνική κυβέρνηση, εκτιμά η Nomura.
Αυτό που δεν πρέπει να αγνοεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιεί η Nomura, είναι το εξής: Όποια κι αν είναι η συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας, η ευρωζώνη θα απαιτήσει ούτως ή άλλως μεγάλες μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα. «H αρχή του τέλους της ελληνικής κρίσης δεν έχει ακόμη φτάσει, ας μην ξεγελιούνται ορισμένοι» διαμηνύει επίσης η επενδυτική τράπεζα. Ταυτόχρονα, προβλέπει διατήρηση της μεταβλητότητας στα ελληνικά assets για τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι δύο πλευρές θα επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας.

ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟΥ WEINBER

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το marketwatch.com, ο Carl Weinber, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency, υπενθύμισε στους πελάτες του σε πρόσφατο note ότι το χρονοδιάγραμμα του χρέους της Ελλάδας οδηγεί σε ένα σενάριο που καταλήγει σε στάση πληρωμών μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*