Γιώργος Μαυρέλης: Ο παρεμβατικός εκσυγχρονιστής της ασφάλισης

[starbox]

Με ευδιάκριτο το ενδιαφέρον του να δημιουργεί, να εξελίσσεται και να κινείται διορατικά προς την επόμενη ημέρα, ο γενικός διευθυντής εργασιών της Interamerican, κ. Γιώργος Μαυρέλης, εκφράζει το σύγχρονο πρόσωπο της ιδιωτικής ασφάλισης. Το υψηλόβαθμο σήμερα στέλεχος, διανύοντας μια ουσιαστική διαδρομή στον κλάδο και στην εταιρεία του, συνδέθηκε με καινοτομίες, αλλαγές και δημιουργικές παρεμβάσεις, οι οποίες μετουσιώνουν στην πράξη την πολυετή του εμπειρία αλλά και τη διαρκή επιστημονική επιμόρφωση, την οποία και επιζητεί συστηματικά.

«Δεν σταμάτησα ποτέ να εκπαιδεύομαι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος αναγνωρίζοντας τη γνώση ως τον καταλύτη για τη μετάβαση από το σήμερα στο αύριο. Από την εκπαίδευση στο Ashridge Business School για “Executive Management” και στο Bled School of Management για “Senior Leadership”, έως την πιο πρόσφατη μετεκπαίδευσή του για “Leading Change & Organizational Renewal” στο Harvard Business School, αναζητά διαρκώς νέους δρόμους και πρακτικές της επιστήμης του σύγχρονου management.

Ταυτόχρονα όμως υποστηρίζει τη συστηματική εργασία αλλά και τη συνεχή προσπάθεια, όχι όμως στο τυχαίο αλλά βάσει σχεδίου. Από τα νεαρά του χρόνια ο Γιώργος είχε δείξει μεθοδικότητα και προσήλωση στους στόχους που έθετε μέσα από σκληρή εργασία. Γι’ αυτό και ξεκίνησε να εργάζεται από νωρίς –στα μαθητικά του χρόνια– και πριν ακόμα καταλήξει στον επαγγελματικό δρόμο που τελικά ακολούθησε.

Ο Γιώργος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βοτανικό. Παρακολούθησε δημόσιο σχολείο και οι οικογενειακές του καταβολές δεν σχετίζονταν με την ασφάλιση. Το βασικό του γνώρισμα –από τα πρώτα παιδικά χρόνια– ήταν η πολυπραγμοσύνη του και η έμφυτη επιθυμία του για γνώση. Διάβαζε ό,τι έπεφτε στα χέρια του και παράλληλα αγόραζε συστηματικά βιβλία.

Επίσης, αγαπούσε τον στίβο: υπήρξε αθλητής για κάποιο χρονικό διάστημα ακολουθώντας το συστηματικό και εντατικό πρόγραμμα που υπαγορεύει η ενασχόληση με τον αθλητισμό. Η εσωτερική του αναζήτηση συνδυάστηκε και με τα ταξίδια που από νωρίς ξεκίνησε να πραγματοποιεί. Τελειώνοντας το σχολείο ο Γιώργος ένιωθε ότι σε σχέση με άλλους συνομηλίκους του είχε κάνει «κατακτήσεις ζωής» κυρίως επειδή εργαζόταν.

Ωστόσο, η σχέση του με την ασφαλιστική αγορά δεν είχε ακόμη ξεκινήσει. Ήταν το 1985 όταν επέλεξε να εργαστεί στην Οικονομική Ασφαλιστική Εταιρεία ΑΕΓΑ ως στέλεχος λογιστηρίου. Εκεί παρέμεινε μέχρι το 1988 και έμαθε καλά τη δουλειά της ασφάλισης σε ένα μεγάλο φάσμα εργασιών, αφού το μέγεθος της εταιρείας απαιτούσε γνώση σε πολλά επίπεδα.

Στη συνέχεια, συνειδητά, ο κ. Μαυρέλης αποφάσισε να γνωρίσει τον τομέα των πωλήσεων και τον κλάδο ζωής, οπότε ξεκίνησε συνεργασία με τη Schweiz Life, αρχικά ως ασφαλιστικός σύμβουλος και μετά ως unit manager και assistant agency manager. Διακρίθηκε στις πωλήσεις: μάλιστα κατέλαβε την πρώτη θέση, κερδίζοντας τα απαραίτητα εύσημα ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.
Το 1994 ανέλαβε διευθυντής γραφείου πωλήσεων στην International Life και κάθε χρόνο ανέβαινε όλο και πιο ψηλά στην παραγωγή ασφαλίστρων φθάνοντας τελικά και πάλι στην πρώτη θέση.
Από το 1998 έως και το 2002 βρέθηκε στην Αγροτική Ζωής ως περιφερειακός διευθυντής πωλήσεων, όπου και εντρύφησε στην ανάπτυξη, οργάνωση και εποπτεία του δικτύου agency.
Ακολούθως, από το 2002 έως και το 2005 κατείχε τη θέση του διευθυντή πωλήσεων και εκπαίδευσης στη Φοίνιξ Metrolife Εμπορική, διευρύνοντας περαιτέρω τις γνώσεις του στη διοικητική διάρθρωση των ασφαλιστικών εταιρειών.
To 2005 απασχολήθηκε για μικρό διάστημα στην Bestline Financial Services αναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό, ανάπτυξη, οργάνωση και εποπτεία του συστήματος direct πωλήσεων της εταιρείας, οπότε και στη συνέχεια το ίδιο έτος ξεκίνησε η συνεργασία του με την Interamerican.
Η πρώτη ανάληψη καθηκόντων του αφορούσε τη γενική διεύθυνση πωλήσεων και marketing της εταιρείας, αναλαμβάνοντας παράλληλα τον μέχρι και σήμερα ρόλο τού μέλους της εκτελεστικής επιτροπής και του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου.
Από το 2005 έως και τον Αύγουστο του 2012, ο Γιώργος και η ομάδα του –το τονίζει– μέσα από σειρά αποφάσεων και καίριων παρεμβάσεων δημιούργησαν νέα δεδομένα στην εταιρεία και τον κλάδο. Ανάμεσα σε αυτές τις δράσεις ξεχωρίζουν: η υπέρβαση του agency και η δημιουργία εναλλακτικών δικτύων πωλήσεων (Brokers, Bancassurance, Direct, e-sales). Επίσης, η αναδιοργάνωση του δικτύου πωλήσεων agency (οργανωτική δομή, συγχωνεύσεις-συστεγάσεις) καθώς και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή νέου κανονισμού δικτύου agency. Για πρώτη φορά ετέθη σε ισχύ κανονισμός Bonus σε τριετή βάση.
Τέλος, έντονη ήταν και η δραστηριότητα που αφορούσε το σχεδιασμό και την προώθηση προϊόντων υγείας ετησίως ανανεούμενων και προϊόντων unit linked νέας γενιάς. Η επιτυχία του ως γενικός διευθυντής πωλήσεων και marketing επισφραγίστηκε όταν ανέλαβε εκείνη την εποχή τη μεταρρύθμιση των δικτύων πωλήσεων στις θυγατρικές εταιρείες της Σλοβακίας και της Ρωσίας του Ομίλου Achmea, στην οποία ανήκει η Interamerican. Το έργο διήρκεσε δύο έτη.
Παράλληλα, η επαγγελματική του εξέλιξη συνοδεύεται από την επιστημονική του ανάπτυξη, με τη συμμετοχή του σε ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα και συνέδρια εγκεκριμένων οργανισμών, όπως GAMA, MDRT, LOMA και LIMRA από το 1992 έως και το 2013.
Μέσα από αυτήν τη δυναμική και με μεγάλες ανατροπές στην πεπατημένη της ασφαλιστικής πρακτικής, ο κ. Μαυρέλης τον Αύγουστο του 2012 ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή εργασιών του Ομίλου Εταιρειών Interamerican, ενώ την ίδια στιγμή ανέλαβε καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Interamerican Βοηθείας.
Έχοντας την ευθύνη της διοίκησης όλων των επιχειρησιακών λειτουργιών του ομίλου (ασφαλιστικές εργασίες κλάδων γενικών-ζωής-υγείας, οδική προστασία, CarPoint, Διεύθυνση πληροφοριακών συστημάτων, Διεύθυνση εξυπηρέτησης πελατών, Αθηναϊκή Κλινική, πολυϊατρείο Medifirst), οι προκλήσεις είναι πολλές και οι αλλαγές στην ιδιωτική ασφάλιση ραγδαίες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος σκέπτεται και όπως πάντα οραματίζεται την επόμενη ημέρα. Πιστεύει στο θεσμό της ασφάλισης, για την ανάπτυξη του οποίου δραστηριοποιείται έντονα ως αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Επικουρικού Κεφαλαίου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εκπροσώπων και Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών, ενώ την ίδια στιγμή θέλει να μεγαλώσει το αποτύπωμά του στην κοινωνία ξεπερνώντας γεωγραφικά όρια και κουλτούρες, μέσα από την ενεργή συμμετοχή του ως μέλος του Board of Advisors στον Global Thinkers Forum.
Υποστηρίζει ότι η ασφαλιστική αγορά πρέπει να περάσει σε έναν πιο δημιουργικό ρόλο και τονίζει ότι «η εποχή των φοβικών και ενοχικών προσεγγίσεων» μπορεί να δώσει τη θέση της σε μια πιο παρεμβατική στην κοινωνία ασφαλιστική πραγματικότητα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*