Eurobank: Εν αμφιβόλω η ανάπτυξη όσο συρρικνώνονται οι επενδύσεις

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες χρονολογικές σειρές, η ποσοστιαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο του 2014 προήλθε κυρίως μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Μελετών της Eurobank στο 2ο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 0,41%. Αυτός είναι ο πρώτος θετικός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης από το 2ο τρίμηνο του 2008 που είχε καταγραφεί ύφεση της τάξης του -1,01%. Δηλαδή, ύστερα από 24 συνεχόμενα τρίμηνα (με μοναδική εξαίρεση το 1ο τρίμηνο του 2010) υφεσιακής πορείας η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης. Ο συγκεκριμένος ρυθμός ήταν προϊόν της ποσοστιαίας μεταβολής των εξής συνιστωσών: ιδιωτική κατανάλωση, 0,66% με συνεισφορά 0,46 ΠΜ (ποσοστιαίες μονάδες), δημόσια κατανάλωση, 2,21% με συνεισφορά 0,47 ΠΜ, συνολικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου), -6,04% με συνεισφορά -0,72 ΠΜ, εξαγωγές, 9,52% με συνεισφορά 2,69 ΠΜ και εισαγωγές, 9,28% με αρνητική συνεισφορά 2,79 ΠΜ.

Μπορεί μεν η ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών να αποτελούν θετικά σημάδια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (π.χ. δείγμα βελτίωσης των προσδοκιών των καταναλωτών) ωστόσο όσο συνεχίζεται η συρρίκνωση των επενδύσεων η βιωσιμότητα των θετικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης τίθεται εν αμφιβόλω. Σε αυτό το πεδίο ο ρόλος του εγχώριου πιστωτικού συστήματος είναι πολύ σημαντικός. Απαιτείται συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τα πιστωτικά ιδρύματα για την ενίσχυση των επενδύσεων. Το όφελος είναι κοινό και μακροπρόθεσμο. Η διοχέτευση των αποταμιευτικών πόρων στις πιο παραγωγικές επενδυτικές χρήσεις είναι αναγκαία συνθήκη για τη μακροχρόνια μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*