Επιστροφή στην ανάπτυξη δείχνουν για το β και γ’ τρίμηνο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία μετά από 24 διαδοχικά τρίμηνα ύφεσης δείχνουν για το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ προχωρά σε αναθεώρηση επί τα βελτίω του ΑΕΠ για τα προηγούμενα 8 τρίμηνα (με εξαίρεση το β΄ και δ΄ τρίμηνο του 2013 που αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω). Με βάση αυτά τα στοιχεία το ΑΕΠ επέστρεψε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του έτους καταγράφοντας αύξηση 0,4%, ενώ για το τρίτο τρίμηνο καταγράφεται αύξηση κατά 1,7% μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του έτους μείωση 0,4%, το δεύτερο τρίμηνο αύξηση 0,4%, ενώ στο τρίτο τρίμηνο καταγράφεται αύξηση 1,7%.

Προηγουμένως η ΕΛΣΤΑΤ είχε εκδώσει ανακοίνωση για ύφεση 0,3% το Β τρίμηνο και ύφεση 1,1 το Α τρίμηνο, πάντα σε μη εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, με βάση τα οποία παρακολουθούσαμε τα έτη που προηγήθηκαν την πορεία του ΑΕΠ (σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία έχουν υπολογιστεί με βάση τον παλαιό τρόπο μέτρησης, άρα δεν είναι συγκρίσιμα).

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε και τη πορεία του ΑΕΠ με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία. Δείχνουν ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη άρχισε νωρίτερα, από το α τρίμηνο του 2014 (0,8%), το δεύτερο τρίμηνο ήταν 0,3% το ΑΕΠ και η αύξηση του Γ τριμήνου εκτιμάται στο 0,7%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*