ΧΑ: Ανησυχία για νέα χαμηλά

Η έντονη πτώση της Παρασκευής ανέτρεψε την προσπάθεια συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης των πέντε τελευταίων συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων η αγορά είχε καταγράψει κέρδη 6,10%, μετά την ισχυρή υποχώρηση της αγοράς τον Οκτώβριο (-13,73%).

Η άνοδος της αγοράς είχε όμως πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο και ήταν αποτέλεσμα περισσότερο της «εκεχειρίας» των πωλητών παρά του ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, κάτι που την καθιστούσε ιδιαίτερα ευάλωτη –όπως αποδείχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας– και η πτώση της Παρασκευής έσβησε την πλειοψηφία των κερδών αυτών των συνεδριάσεων.
Το «τσουνάμι» της Παρασκευής (-5,38%) επανέφερε τις ανησυχίες ότι ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει τα χαμηλά του (852,87 μονάδες), η αποτυχία της διατήρησης των οποίων θα τον οδηγήσει προς την περιοχή των 805 μονάδων.

Ήδη ο τραπεζικός δείκτης κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, με τις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank να καταγράφουν την Παρασκευή νέα ιστορικά χαμηλά.

Ο Γενικός Δείκτης στην προηγούμενη πτώση είχε βρει στήριξη στις 880 μονάδες και πραγματοποίησε ανοδική αντίδραση. Λόγω των πολύ υψηλών όγκων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην περιοχή των 850-900 μονάδων όσο και πάνω από τις 1.000 μονάδες, η πιθανότερη εξέλιξη είναι μια συσσώρευση μεταξύ 880-1.000 μονάδων.
Η κύρια τάση παραμένει βέβαια πτωτική, αλλά κάτω από τις 900 μονάδες εμφανίζεται ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον, προς το παρόν.
Όσο η αγορά παραμένει κάτω από τις 985 μονάδες δεν αλλάζει τίποτε στη βραχυχρόνια τάση, που παραμένει καθαρά καθοδική.
Μόνο η ανοδική διάσπαση των 985 μονάδων αλλάζει τη βραχυχρόνια τάση.
Η καθοδική διάσπαση των 930-920 μονάδων θα επαναφέρει την αγορά εκ νέου σε έντονο καθοδικό κανάλι, με την προοπτική η αγορά να δει τις 850 μονάδες και, κατά το πιθανότερο σενάριο, νέα χαμηλά, δηλαδή τις 800 μονάδες.
Το risk premium της ελληνικής οικονομίας έχει αυξηθεί τελευταία, εξαιτίας της αβεβαιότητας που δημιουργεί ο εκλογικός κύκλος. Η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο θα πρέπει να λάβει υπόψη της την εξασφάλιση συμπληρωματικής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αγορές, την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές.
Η πολιτική αβεβαιότητα και ο δρόμος που θα ακολουθήσει η χώρα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος παραμένουν τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα η διακράτηση ή η δημιουργία ρευστότητας να αποτελούν τις βασικές επενδυτικές επιλογές μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Την τρέχουσα εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων (10/11 ΕΛΠΕ, 13/11 ΤΙΤΚ) ενώ στις 14/11 έχουμε την προκαταρκτική εκτίμηση για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*