Όμιλος ICAP λογότυπο

Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα καταλυτικός παράγοντας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας

Τη βελτίωση της ασυνέπειας ως προς τις καθυστερήσεις των πληρωμών με την ταυτόχρονη εξασφάλιση της ρευστότητας μέσα από την επιτυχή διαχείριση των Ταμειακών ροών εξέφρασε ως κύριες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος ICAPGroup, από το βήμα του συνεδριακού χώρου της Εθνικής ασφαλιστικής στο πλαίσιο του 7ου ετήσιου συνεδρίου creditRiskManagement.

Το θετικό τοπίο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας συμπληρώνει τόσο η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου εκτιμάται η βελτίωση της αξιολόγησης της χώρας στο τομέα του επιχειρείν καθώς και οι θετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της, υπολογίζοντας στα παραπάνω τη νέα ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια όπου πρόκειται να καλυφθούν 170.000 επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές που ξεπερνούν τα 13 δις. ευρώ.

IMG_4347

Gertjan Kaart, President, Federation of Business Information Services (FEBIS), Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων ΣύμβουλοςICAP Group

Ο κ. Χρήστος Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στην ομιλία του εξέφρασε την άποψη ότι η ύπαρξη μιας υπερεθνικής αρχής στην ευρωζώνη, αρμόδιας για τη μικρο-προληπτική εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων, αναμένεται ότι θα συμβάλει θετικά στη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και στην περαιτέρω ολοκλήρωση του ενιαίου ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού χώρου, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση των απαραίτητων συνθηκών, ώστε, μετά τις πρόσφατες κρίσεις να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη του κοινού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και το χρηματοπιστωτικό σύστημα με τη σειρά του να συνδράμει ακόμα περισσότερο, με δανειακά κεφάλαια, το υγιές τμήμα του πραγματικού τομέα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Η ανάθεση της εποπτικής αυτής αρμοδιότητα στην ευρωπαϊκή νομισματική αρχή, την ΕΚΤ, η οποία, μολονότι δεν ήταν ακόμα τραπεζική εποπτική αρχή, είχε, μεταξύ άλλων και σχεδόν πανθομολογούμενα, εξαιρετικά θετική συμβολή στη θωράκιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος κατά τη διάρκεια τόσο της πρόσφατης (2007-2009) διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης όσο και της αμέσως επόμενης δημοσιονομικής κρίσης στην ευρωζώνη».
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης (Comprehensive Assessment), ελέγχου που διενήργησε η ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενίσχυσαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών την κεφαλαιακή τους θέση κατά 200 δισ. ευρώ μέσα από τον ιδιωτικό τομέα.

GORTSOS

Χρήστος Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Στην ομιλία του ο κ. Ηλίας Λεκκός, Chief Economist, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρθηκε στις μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας την αναντιστοιχία του δείκτη χρηματοοικονομικής πίεσης ανάμεσα σε δάνεια και καταθέσεις και το έλλειμμα στο ισοζύγιο των συναλλαγών προτείνοντας ως λύση τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Λεκκό, ο τουρισμός με εκτίμηση εισπράξεων που αναμένεται να φτάσει τα 13 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, η προσδοκία για επαναφορά των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στα επίπεδα του 2009, η έστω και μικρή πτώση του δείκτη ανεργίας από 27,8% σε 26.6% και οι αποκρατικοποιήσεις που στηρίζονται στη καθολική γνώση του αντικειμένου και την αυτοχρηματοδότηση αποτελούν τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στη τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

LEKKOS

Ηλίας Λεκκός, Chief Economist, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς

ΚΛΑΔΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Στους κλάδους (με εξαίρεση τους τομείςς των τραπεζών και της ασφάλειας) με την υψηλότερη βαθμολογία (BIC) με κριτήριο τη κερδοφορία, ρευστότητα και κεφαλαιακή διάθεση –κλάδοι που έχουν πληγεί λιγότερο από την οικονομική κρίση – συγκαταλέγονται αυτοί της επεξεργασίας νερού, αποβλήτων, τηλεπικοινωνιών, εκπαίδευσης και διόρθωσης και επισκευής πλοίων. Στον αντίποδα, στους κλάδους που παρουσιάζουν πτωτική πορεία βρίσκονται οι τομείς της διασκέδασης, των ΜΜΕ, της πώλησης αυτοκινήτων, κατασκευών, χαλυβουργίας και επίπλων, κλάδοι δηλαδή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ιδιωτική δαπάνη, σύμφωνα με τον κ. Λεκκό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*