Πέντε θέματα στην ατζέντα της ΕΑΕΕ για τη συνάντηση με το Στουρνάρα

Με μια υπερπλήρη ατζέντα θα προσέλθει την ερχόμενη εβδομάδα στην Τράπεζα της Ελλάδος η διοίκηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, προκειμένου να συζητήσει όλες τις εκκρεμότητες της ασφαλιστικής αγοράς με το διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο θα συναντηθεί για πρώτη φορά από την τοποθέτησή του στην ηγεσία της εποπτικής αρχής του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Αν και βάσει πρωτοκόλλου πρόκειται για μια συνάντηση γνωριμίας, η Ένωση φέρεται αποφασισμένη να θέσει στον κ. Στουρνάρα βασικά ζητήματα της ασφαλιστικής αγοράς, με κυρίαρχο το θέμα των συντάξεων και το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει νομοτελειακά να έχουν άμεσο και ενεργό ρόλο στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί, σε κάθε περίπτωση, και η υποχρέωση της αγοράς να προσαρμοστεί στο νέο εποπτικό περιβάλλον, το Solvency II, και, ειδικότερα, τα όσα σχετικά έχουν προηγηθεί μέχρι σήμερα, καθώς και τα όσα έπονται, τα οποία θα αποτελέσουν μια επίπονη δοκιμασία για τις ασφαλιστικές εταιρείες στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στα προβλεπόμενα από το Solvency II.

Παράλληλα, θα συζητηθεί και το θέμα των τεστ αντοχής στα οποία υποβλήθηκαν όλες οι ασφαλιστικές, με την αγορά να αναμένει από το διοικητή της ΤτΕ ένα πρώτο γενικό σχόλιο για τις επιδόσεις του κλάδου και το πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται από το νέο εποπτικό πλαίσιο, δεδομένου ότι τα Stress Tests αποτέλεσαν τον προθάλαμο για την “είσοδο” -από την 1η Ιανουαρίου 2016- της ασφαλιστικής αγοράς στοSolvency II.
Τέλος, στην ατζέντα των επαφών θα περιληφθεί επίσης το εισπρακτικό, η περιορισμένη ρευστότητα με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα δίκτυα πώλησης στην προσπάθειά τους να αποδώσουν στις ασφαλιστικές μη καταβληθέντα ασφάλιστρα, και, φυσικά, το θέμα που έχει κυριολεκτικά γονατίσει τα έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών, που δεν είναι άλλο από το πτωχευτικό ασφάλιστρο, στο ποίο επιμένει σημαντική μερίδα της αγοράς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*